Je bent zwanger. Van harte gefeliciteerd! Uiteraard wil je niets liever dan er heerlijk van genieten en je blijvend fit voelen. Zodat je na de bevalling, zo snel mogelijk, toch verantwoord, activiteiten kan gaan ondernemen met je kleine. Of even voor je zelf kan gaan sporten of bewegen.

Wij helpen je daar graag bij!

Verantwoord fit tijdens en na de bevalling?

FITclinic fysiotherapie biedt naast gespecialiseerde bekkenfysiotherapie, een speciale cursus aan genaamd ‘FITwoman’.

FITwoman is niet zomaar een zwangerschapscursus. De cursus onderscheidt zich, doordat deze meer dan anderen gericht is op preventie en vermindering van bekken- en/of bekkenbodemklachten. Zo zorgen wij er samen voor dat je:

 • je tijdens je zwangerschap ‘blijvend fit’ kan voelen;
 • eventuele (zwangerschaps)klachten zoveel mogelijk kan voorkomen;
 • na de bevalling op een verantwoorde wijze je dagelijkse activiteiten en bijvoorbeeld het sporten weer op kan pakken.

De cursus wordt te allen tijde gegeven door een gespecialiseerd (bekken)fysiotherapeut, waardoor jij en je toekomstige kindje in goede handen zijn.

Opbouw van de cursus FITwoman

De cursus bestaat zowel uit actieve- als theorielessen, waarbij er aandacht is voor jou als mens en jouw individuele belastbaarheid, ongeacht de zwangerschapsduur. Een deel van de cursus vindt voor de bevalling plaats en een deel na de bevalling.

In het actieve gedeelte wordt met name aandacht gegeven aan de opbouw en het behoud van jouw spierfunctie, jouw conditie en het goed kunnen aanspannen van de bekkenbodem. In de theorielessen wordt uitleg gegeven over zwanger zijn, de bevalling en de periode daarna.

Denk hierbij aan  onderwerpen als:

 • de functie van de bekkenbodem
 • hoe gaat een bevalling in zijn werk
 • hoe til ik mijn kindje
 • hoe zorg je voor jouw lichaam en gezondheid tijdens het kraambed

Partners zijn welkom tijdens deze theorielessen.

FITwoman na de bevalling

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam maandenlang hard gewerkt om je kindje op de wereld te zetten. En dat is een megapresentatie! Natuurlijk heeft je lichaam na de bevalling tijd nodig om weer in vorm te komen. Gun jezelf deze tijd, dit helpt om jouw lichaam goed te laten herstellen.

Na deze rustperiode kan je na jouw bevalling in overleg met onze bekkenfysiotherapeut weer starten met de FITwoman cursus. Dit deel van de cursus is gericht op:

 • een verantwoord herstel van jouw lichaam, fitheid en spierkracht
 • een goede coördinatie van de bekkenbodem. Om eventuele klachten als bijvoorbeeld incontinentie te voorkomen/te verminderen
 • het versterken van de buikspieren
 • het verbeteren van de algehele conditie
 • het monitoren van verschillende herstelprocessen

N.B. Na de bevalling maken we altijd een echo van jouw buikspieren om zo samen vast te stellen in hoeverre je deze kan belasten en het verantwoord is om bijvoorbeeld het sporten (weer) op te pakken. Dat is per persoon verschillend. Middels de echo kunnen we vaststellen of er sprake is van te veel ruimte tussen de rechte buikspieren (diastese) en hoe de buikspieren functioneren. Dit is bepalend voor de belasting die voor jouw lijf op dat moment verantwoord is.

Onze master bekkenfysiotherapeut Judith, is gespecialiseerd in zogenaamde diastese problematiek. Oftewel hulpvragen die ontstaan doordat de ruimte tussen de rechte buikspieren te groot is geworden na een zwangerschap.

Meer weten over een check-up na de bevalling?

Download het infoblad

Cursusgeld, lestijden en aanmelden

Via ons secretariaat kan je je aanmelden voor de cursus T. 053 436 67 66. Er wordt dan een intake voor je gepland met onze bekkenfysiotherapeut. Tijdens de intake wordt jouw individuele behoefte besproken en gekeken of de cursus aansluit bij jouw wensen en verwachtingen. Tevens wordt onderzocht of er medische redenen zijn, waardoor een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding mogelijk beter bij jou zal passen.

Wat te doen als je toch (pijn)klachten ontwikkelt?

Uiteraard doen we er samen alles aan om eventuele klachten tijdens of na de zwangerschap te voorkomen. Toch kan het zijn dat je (pijn)klachten ontwikkelt als bijvoorbeeld:

Bij al dit type (pijn)klachten kan de bekkenfysiotherapeut je helpen. Bel vrijblijvend voor advies of kennismaking met T. 053 436 67 66. We kunnen dan een eerste gesprek met je inplannen om jouw vragen in een prettige en veilige omgeving te bespreken.

TIP! Plan een postpartum consult. Na de bevalling is het altijd raadzaam om (éénmalig) een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut. Tijdens dit consult wordt gekeken naar de conditie van jouw bekkenbodem en worden eventuele risicofactoren besproken.

Meer weten?

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Indien je deze niet hebt of maar voor gedeeltelijke vergoeding in aanmerking komt; is het mogelijk de behandeling zelf te bekostigen.

Onze tarieven

N.B. De cursus FITwoman is een vorm van zwangerschapsbegeleiding en valt niet onder de dekking van de zorgverzekering.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF). Daarnaast is onze bekkenfysiotherapeut aangesloten bij de ‘Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie‘ (NVFB).

Behandelaars voor FITwoman

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat