Waarom hart- en vaattherapie ?

(Pijn)klachten en/of aandoeningen aan het hart en/of de vaten hebben vaak grote gevolgen voor de kwaliteit van leven en kunnen u daardoor beperken in uw dagelijkse activiteiten. Door middel van de begeleiding van een Fysiotherapeut werken wij samen aan:

  • het op peil brengen, houden of verbeteren van uw conditie
  • het aanleren van waardevolle ademtechnieken en -tempo
  • het ‘zelf’ in controle blijven over uw aandoening
  • inzicht in uw eigen lichamelijke grenzen bij inspanning
  • het waar nodig herwinnen van zelfvertrouwen/vertrouwen in uw eigen lichaam
  • het waar wenselijk positief veranderen van uw leefstijl en bijbehorende gewoontes
  • het indien van toepassing verminderen van het risico op een (nieuw) hartinfarct
  • het indien van toepassing verminderen van snelheid van eventuele slagaderverkalking

Hierdoor voelt u zich beter, fitter en kunt u weer genieten van uw dagelijkse activiteiten. Mede doordat u zelf in staat bent een betere balans te vinden tussen uw belasting en belastbaarheid.

Meer weten over specifieke klachten?

Verschillende vormen van hart- en vaattherapie

Afhankelijk van uw (pijn)klachten, (chronische)aandoening of (hulp)vraag kunnen onze Fysiotherapeuten een behandeling op maat voor u verzorgen. Met onderstaand overzicht geven wij u graag een indruk van onze expertise en mogelijkheden.

Fysiotherapie voor een hartoperatie?

Wanneer u wordt geopereerd aan uw hart en/of vaten heeft dat vaak een enorme impact, niet alleen op uw conditie, maar ook op uw algemene gevoel van welbehagen. Immers uw lichaam laat u even in de steek. Door een goede begeleiding van een Fysiotherapeut voor uw operatie, zogenaamde pre-operatieve fysiotherapie, gaat u fitter en zekerder de operatie in. Hierdoor heeft u minder kans op complicaties en wordt een sneller en beter herstel bevorderd.

Hartrevalidatie

Ook na een operatie aan uw hart en/of vaten kan de Fysiotherapeut u ondersteunen bij uw herstel. Door samen uw conditie weer op te bouwen, werkt u gecontroleerd aan uw herstel, zodat u weer vertrouwen krijgt in uw lichaam en kan gaan genieten van de dagelijkse activiteiten.

Door dit te combineren met het waar nodig aanleren van een gezonde leefstijl, een gecontroleerde ademhaling en een verantwoorde balans tussen belasting en belastbaarheid; kunnen nieuwe klachten worden voorkomen.

De behandeling van etalagebenen

Etalagebenen ook wel Claudicatio Intermittens genoemd ontstaat door slagaderverkalking in de benen. De Fysiotherapeut kan u ondersteunen door zogenaamde looptraining en het waar nodig aanleren van een gezonde leefstijl. U oefent samen het lopen en hoe u met (pijn)klachten tijdens het lopen om kan gaan. Dit zorgt ervoor dat u steeds wat langer kunt lopen en/of beter met uw pijn leert omgaan, waardoor u uw dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunt uitvoeren. Ook kan hij/zij u ondersteunen in het aanleren van een gezonde leefstijl

Meer weten over etalagebenen?

Vergoeding en verwijzing

Revalidatie na een operatie wordt in principe vergoed vanuit uw basiszorgverzekering voor zo lang dit medisch noodzakelijk wordt geacht door uw Medisch Specialist. Algemene hart- en vaattherapie kan in aanmerking komen voor vergoeding vanuit uw basiszorgverzekering, vanaf de 21ste behandeling, wanneer deze op de lijst met chronische ziekten- en aandoeningen van uw Zorgverzekeraar staat. Meer over vergoeding?

N.B. Looptraining door een Fysiotherapeut wordt meestal vergoed, tot 37 behandelingen per kalenderjaar, wanneer u voldoet aan de voorwaarden: u heeft de diagnose etalagebenen vanaf een specifieke graad en uw Fysiotherapeut is aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Uw Huisarts en/of Medisch Specialist kan in dit geval een verwijzing voor u verzorgen.

Onze behandelaars

Al onze Fysiotherapeuten zijn ingeschreven bij het kwaliteitsregister Keurmerk Fysiotherapie en/of het KRF (Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland). De Hart-, Vaat- en Longfysiotherapeuten zijn daarnaast aangesloten bij het HVL Netwerk Twente en/of Chronisch ZorgNet.

 

 

 

Behandelaars voor Hart- en vaatfysiotherapie

Meer weten?

Neem contact op