Wanneer Parkinson therapie?

Wanneer bij u de ziekte van Parkinson is geconstateerd kunnen onze fysiotherapeuten u ondersteunen. Onder andere door het zo goed mogelijk behouden en onderhouden van uw bewegingsvrijheid, de controle over uw bewegingen, uw conditie en/of uw balans. Parkinson therapie is altijd maatwerk, immers de ziekte van Parkinson kan zich op veel verschillende manieren uiten en is daardoor niet eenduidig te behandelen. Wij stellen in samenspraak met u een behandelplan op, welke geheel op uw persoonlijke situatie is afgestemd.

Wat is Parkinson eigenlijk?

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening, ofwel een hersenaandoening. Wanneer u als patiënt aan deze ziekte lijdt, kunt u uiteenlopende klachten ervaren. De ziekte van Parkinson is dan ook erg complex en niet altijd eenvoudig te diagnosticeren en te behandelen. Immers voor geen enkele patiënt is het beeld van Parkinson symptomen hetzelfde. Een aantal voorbeelden van symptomen:

  • trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • trager worden van bewegingen (bradykinesie)
  • moeite met starten van bewegingen (akinesie)
  • het ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
  • stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen
  • het bevriezen van de benen tijdens het lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken
  • trager denken
  • slaapstoornissen
  • obstipatie

De behandeling

Tijdens het intake gesprek luisteren we naar u en nemen wij samen de verwijzing van uw huisarts of medisch specialist door. Deze verwijzing, waarin meestal is omschreven welke vorm van Parkinson u heeft, in combinatie met het intake gesprek, is voor ons erg belangrijk. Beiden zijn nodig om een goed beeld te krijgen van uw situatie en de klachten die u ervaart.

Hierna kunnen wij in overleg met u een passend, persoonlijk behandelplan op stellen. Want als eerder aangegeven, er is door de grote diversiteit aan symptomen en de verschillende uitingen van klachten per individu; geen eenduidige/uniforme behandeling. De behandeling kan afhankelijk van uw hulpvraag bestaan uit fysiotherapie (bijv. bij nek- of schouderklachten) en/of oefentherapie (bijv. bij een verminderde conditie of bewegingsvrijheid).

Na een aantal behandelingen zult u ervaren dat u:

  • zich fitter voelt
  • een betere controle kunt houden over uw bewegingen en/of weet hoe u met eventuele beperkingen om kunt gaan
  • eventuele (pijn)klachten door verkramping van uw spieren verminderen

Afhankelijk van uw klachten en/of symptomen werken wij intensief samen met een logopedist. Dit om u bijvoorbeeld te ondersteunen bij het slikken en/of de (uit)spraak. Dit kan zowel op onze fysiotherapiepraktijk in Enschede als in Oldenzaal, waar wij gevestigd zijn in een Gezondheidscentrum. Zodat u niet meerdere locaties hoeft te bezoeken en u beide zorgverleners op dezelfde plek heeft.

Vergoeding

Wanneer de vorm van de ziekte van Parkinson op de lijst met chronische ziekten en aandoeningen van uw zorgverzekeraar staat, wordt fysiotherapie vergoed uit de basiszorgverzekering vanaf de 21ste behandeling. Hiervoor is een verwijzing van uw huisarts en/of medisch specialist noodzakelijk.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland'(KRF). De Parkinsontherapeuten zijn daarnaast aangesloten bij het ParkinsonNet.

Behandelaars voor Parkinson therapie

Stan Kolkman

Longfysiotherapeut
Dryneedling- en algemeen fysiotherapeut

Paul Weltevreden

Master manueel therapeut
MSU expert echografie, bedrijfs- en longfysiotherapeut

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat