Na een besmetting met COVID-19 kunt u ook na uw ziekteperiode nog klachten ervaren. Deze kunnen in meer of mindere mate impact hebben op uw dagelijkse functioneren. Weet dat dit regelmatig voorkomt en onze fysiotherapeuten u hierbij kunnen ondersteunen. Denkt u bijvoorbeeld aan:

 • Benauwdheidsklachten, kortademigheid en/of druk op de borst, algemene ademhalingsproblematiekKlachten na corona
 • Vermoeidheid, verminderde conditie/uithoudingsvermogen
 • Last van uw darmen en/of spijsvertering
 • Algeheel verminderd welbevinden
 • Spier- en/of gewrichtsklachten
 • Een verminderde balans of spiermassa
 • Verminderde weerstand
 • Hoofdpijn

!De mate waarin u klachten ervaart kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Vergelijkbaar met de besmetting met corona zelf. Zo wordt de ene patiënt benauwd en ondervindt zelfs dusdanige benauwdheidsklachten dat hij/zij moet worden opgenomen in het ziekenhuis of op een IC. Terwijl een ander slechts lichte verkoudheids- en/of griepverschijnselen heeft.

Dit geldt ook voor het herstel van corona. Waarbij het verloop van uw herstel zeker ook samenhangt met de mate en duur waarin u inactief bent geweest door corona.

Vergoeding en verwijzing fysiotherapeutische herstelzorg

De fysiotherapeutische zorg na corona valt onder de zogenaamde herstelzorg, welke in de meeste gevallen valt onder de vergoeding van de basiszorgverzekering. Uw huisarts of medisch specialist kan u hiervoor een verwijzing geven. Aarzel niet hem/haar te vragen naar de mogelijkheden, ook al ervaart u voor uw gevoel lichte klachten.

De herstelzorg wordt intensief gemonitord door verschillende onderzoeksinstituten, zoals het RIVM. Om zo de zorg voor patiënten met corona waar mogelijk te verbeteren. Gegevens van patiënten worden hiervoor anoniem gemaakt, uw persoonsgegevens zijn dus NIET zichtbaar en traceerbaar.

Wanneer komt u in aanmerking voor herstelzorg?

Meer weten of herstelzorg na corona?

 

Het onderscheidend vermogen van FITclinic fysiotherapie

U voert de regie

Juist omdat de klachten na corona zo verschillend zijn en afhankelijk van Corona herstelzorguw persoonlijke situatie niet alleen impact op u als patiënt, maar ook op uw omgeving hebben; voert u de regie over uw behandeling. We starten daarom met een goed gesprek, waarin wij naar u luisteren om te begrijpen waar u tegenaan loopt. Niet alleen in uw dagelijkse activiteiten, maar ook bijvoorbeeld in relatie tot uw gezinsleven/de omgang met uw naasten, uw werk, sport en/of hobby’s. Vervolgens brengen we samen met u in kaart wat uw wensen en behoeftes zijn en wat u bij voorkeur zelf graag als eerste verbeterd ziet.

Een goede relatie tussen u en uw behandelaar vinden wij belangrijk

Het revalideren na corona kan niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal van invloed zijn op uw dagelijkse functioneren. Wij vinden het belangrijk om u hierbij niet alleen als professional, maar ook als mens te ondersteunen. Een goede klik tussen u en uw fysiotherapeut is daarvoor de basis. Immers samenwerken aan uw herstel vraagt meer dan fysieke oefeningen en/of het behandelen van uw lichamelijke klachten. Het vraagt ook een goed begrip van uw persoonlijke situatie, vragen en behoeftes op mentaal gebied gedurende de gehele behandeling.

Wij conformeren ons aan de in Nederland afgesproken richtlijnen voor herstel COVID-19

Na de intake delen wij onze bevindingen met u en leggen u voor hoe wij samen met u de fysiotherapeutische herstelzorg willen oppakken. Voor het opstellen van het behandelplan conformeren wij ons aan de in Nederland afgesproken richtlijnen voor herstelzorg COVID-19, zodat u verzekerd bent van veilige zorg.

Vaak betekent dit dat uw behandeling niet alleen bestaat uit fysiotherapeutische zorg, maar dat waar nodig er wordt samengewerkt met andere disciplines als bijvoorbeeld een diëtist, ergotherapeut en/of psycholoog, afhankelijk van uw zorgvraag. Een zogeheten multidisciplinaire aanpak.

Samen met u en de collega disciplines wordt in het geval van een multidisciplinaire aanpak afgestemd wie welke zorg en ondersteuning zal leveren. Zie ook het kopje: ‘Wij geloven in samenwerking’.

Uitgebreide informatie over de corona herstelzorg die FITclinic fysiotherapie voor u kan verzorgen vindt u in ons infoblad.

Infoblad corona

Onze fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid voor herstelzorg na corona

De herstelzorg in onze praktijk wordt uitsluitend verzorgd door speciaal opgeleide FITclinic fysiotherapeuten aangesloten bij Chronisch ZorgNetfysiotherapeuten, die allen zijn aangesloten bij het Chronisch ZorgNet en regelmatig geschoold en beoordeeld worden op hun vakbekwaamheid in de herstelzorg na corona. Chronisch ZorgNet is het landelijke netwerk van ruim 2.750 gespecialiseerde therapeuten die beweegtherapie/fysiotherapie en leefstijlbegeleiding verzorgen voor mensen met een chronische aandoening als bijvoorbeeld COPD, astma en hart- en vaataandoeningen.

Meer over Chronisch ZorgNet?

Wij geloven in samenwerking

Ons motto is: samen beter. Dit betekent dat wij ervan overtuigd zijn dat we alleen door een goede samenwerking met u, uw naasten en andere zorgverleners u het beste kunnen ondersteunen bij uw herstel. Zo werken wij intensief samen met andere disciplines, die speciaal opgeleid zijn voor corona specifieke (herstel)zorg.

 

Wanneer u bent opgenomen op een IC

Het revalidatietraject na een IC opname kan zwaar zijn. De juiste begeleiding van verschillende experts kan uw herstel enorm bevorderen.

Wanneer u een IC opname heeft ervaren naar aanleiding van corona; kunt u naast corona gerelateerde symptomen ook andere klachten ervaren die verband houden met uw IC opname. Om die reden verzorgen wij speciale multidisciplinaire revalidatietrajecten voor patiënten, die dit hebben meegemaakt. Dit betekent voor u dat verschillende zorgverleners samen met u werken aan uw herstel, ook nadat u mogelijk reeds een eerste herstelzorgtraject heeft gevolgd bij een revalidatiecentrum.

Meer weten?

N.B. Tijdens het gehele behandeltraject houden wij contact met uw behandelend arts (dit kan een huisarts, medisch specialist of revalidatie arts zijn). Dit contact vinden wij erg belangrijk om de kwaliteit van de zorg aan u te waarborgen.

 

De behandeling

De fysiotherapeutische herstelzorg na corona is erop gericht om er samen voor te zorgen dat:Corona herstelzorg

 • U weer lekkerder in uw vel komt te zitten/ u (zelf)vertrouwen herwint in uw lichaam
 • Wij samen met u een goede balans vinden tussen uw belasting en belastbaarheid
 • U leert omgaan met uw longcapaciteit/ u een goede ademhalingstechniek leert
 • U op een verantwoorde wijze uw dagelijkse activiteiten kunt hervatten
 • Wij u ondersteunen in het vinden van een goed dagritme bijvoorbeeld in combinatie met arbeid
 • U op een verantwoorde wijze uw spierkracht, conditie en algehele fitheid kunt opbouwen
 • Eventuele spier- en/of gewrichtsproblematiek wordt behandeld
 • De mobiliteit van uw thorax (borstkas) geoptimaliseerd wordt

Zo zorgen we er samen voor dat uw herstel beter verloopt en de impact ervan op uw dagelijks functioneren waar mogelijk wordt beperkt.

Daarnaast maakt ook kennisoverdracht een wezenlijk onderdeel uit van de behandeling denkt u hierbij aan:

 • Inzicht in de symptomen en klachten n.a.v. corona (een COVID-19 besmetting)
 • Begrip van uw persoonlijke symptomen en/of klachten
 • Uitleg over de ademhaling
 • Uitleg over de wijze van belasting (van uw lichaam of specifieke spiergroepen)

Onze ervaring leert dat deze kennisoverdracht enorm kan helpen bij bijvoorbeeld het wegnemen van een zekere onzekerheid en/of angst wanneer u benauwdheidsklachten en/of ademhalingsproblematiek ervaart. En/of wanneer u bijvoorbeeld opgenomen bent op de intensive care (IC).

Fysiotherapeutische herstelzorg na IC opname

Uitgebreide informatie over de corona herstelzorg

Goed te weten!

De behandeling zelf is altijd gericht op uw persoonlijke doelstellingen en gezondheidsklachten. Corona herstelzorg - stappenplan positieve gezondheidImmers iedereen is uniek heeft zijn eigen achtergrond en wensen voor de toekomst, daarnaast zijn ook de klachten na corona per individu enorm verschillend. Wij luisteren dus graag naar wat u zelf weer zou willen kunnen en hoe we dat samen mogelijk kunnen maken conform het model van de positieve gezondheid  ‘U bent dus in de regie’. Daarbij zijn we altijd eerlijk en geven u reëel verwachtingen mee.

N.B. Het revalideren na een IC opname vanwege corona kan intensief en ook langdurig zijn.

Fases en stappen van uw behandeling

 

Behandelaars voor Revalidatie na corona

Ton Wigger

Master manueel therapeut
MSU echografie, long- en algemeen fysiotherapeut

Paul Weltevreden

Master manueel therapeut
MSU expert echografie, bedrijfs- en longfysiotherapeut

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat