Hoe kunt u een hielspoor herkennen?
- Pijn onder de hiel
- Pijn onder de voet na het stil zitten/wanneer u weer gaat lopen
- Lang stil staan is moeilijk of geeft pijn
- De onderkant van uw voet voelt gespannen of stijf
- Pijn bij of onder uw hiel tijdens het autorijden
Vermoedt u een hielspoor?
Een hielspoor komt vaak voor. Toch is deze niet altijd de oorzaak van pijnklachten rondom de voet/hiel. Andere oorzaken kunnen o.a. zijn pijn door overbelasting of een ontsteking. Om uw pijnklachten te verhelpen is het van belang om de werkelijke oorzaak van uw klachten te achterhalen. De gespecialiseerde fysiotherapeut doet dit onder andere door u te onderzoeken en daarnaast een echografie van uw voet/hiel te maken.
Oorzaken van een hielspoor?
Een hielspoor kan ontstaan door overbelasting, zoals hardlopen of springen, maar ook door een foutieve belasting van de voet. Deze ontstaat bijvoorbeeld wanneer de schoenen die u draagt niet geschikt voor u zijn. Hierdoor kan op den duur verkalking of een ontsteking optreden in de peesplaat. In de volksmond wordt dit ook wel een ‘hielspoor’ genoemd.
De oorzaken voor u op een rij:
- Overbelasting door sporten
- Bergwandelen (bergop wandelen rekt de peesplaat sterk op)
- Slechte/niet goed passende schoenen
- Geen demping in de schoenen
- Overgewicht
- Uw leeftijd, bij personen ouder dan 45 jaar komt een hielspoor vaker voor
- Een korte kuitspier
- Veel en lang staan (bepaalde beroepsgroepen lopen hierdoor meer risico)
- Platvoeten/holle voeten
- Hielkussen atrofie (weinig dempend vetweefsel onder de hiel, komt veel voor bij senioren)
- Stijve voetzool (wanneer u uw voet in uw schoen niet goed kan afwikkelen)
- Klem zitten van de zenuw op de plek van het hielspoor
Is een hielspoor goed te behandelen?
Wanneer u daadwerkelijk een hielspoor heeft is deze goed te behandelen. De behandeling kan bestaan uit één of meer van onderstaande behandelmogelijkheden:
Medical Taping
Uw hak kan tijdelijk getapet worden, om zo te voorkomen dat de peesplaat te ver gerekt wordt en uw klachten verergeren. Vaak geeft taping ook verlichting van de pijn.
Shockwave therapie
Dit is een techniek waarbij met schokgolven (geluidsgolven) het pijnlijke gebied wordt behandeld. Door de behandeling wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geprikkeld, doordat de stofwisseling en bloedcirculatie worden gestimuleerd.
Oefeningen (rekken en verstrekken)
Om de belastbaarheid van de peesplaat te verhogen zal uw fysio-/manueel therapeut samen met u oefeningen doornemen, die u ook thuis kunt doen. Op deze wijze herstelt u sneller en voorkomt u dat uw klachten terugkomen.
Manuele therapie
Wanneer de oorzaak van uw klachten schuilt in de beweeglijkheid van uw gewrichten bijvoorbeeld de voetwortelbeentjes, kan de manueel therapeut het bewegen stimuleren.
Podotherapie
Wanneer de oorzaak van uw klachten ligt in uw voetstand en/of de schoenen die uw draagt, verwijzen wij u naar een podotherapeut.