Kaakklachten ontstaan meestal door overbelasting van de kauwspieren en/of het kaakgewricht. Deze overbelasting wordt veroorzaakt doordat u de spieren en/of gewrichten in uw kaak, vaak onbewust, onnodig gebruikt. Dit komt veel voor bij bepaalde mondgewoontes als:
- het klemmen met de kaken
- tandenknarsen
- nagelbijten
- tongpersen
- vaak kauwgum kauwen, enzovoorts.
Deze mondgewoontes worden regelmatig getriggerd door stress/spanning. Een andere oorzaak van overbelasting is dat de stand van uw kaak is veranderd door een beugel, ongeluk of operatie.
Hoe herkent u kaakklachten?
Kaakklachten kunnen zich verschillend uiten. Denk aan klachten die zich uiten in de kaak of het kauwstelsel:
- pijn in de kaak
- vermoeidheid van de kauwspieren
- knappende, krakende kaakgewrichten
- vastzittende kaakgewrichten, het niet kunnen ontspannen van de kaakgewrichten (bijvoorbeeld bij klemmen of knarsen)
- pijn welke doorzet naar het hoofd, oorpijn, pijn boven of achter het oog
- gevoelige tanden en/of kiezen
- het niet goed kunnen openen van de mond
- abnormale slijtage van het gebit
- brokgevoel in de keel
Daarnaast zien we ook (pijn)klachten, die niet altijd direct naar de kaak verwijzen. Toch die vaak goed te behandelen zijn door een orofaciaal fysiotherapeut. Denk hierbij aan:
- Druk in de oren, slapen of het oog/de ogen (soms zonder dat hiervoor een aanwijsbare oorzaak is op KNO-gebied)
- Tinnitusklachten (oorsuizen): hiervoor zijn verschillende verklaringen zoals gehoorschade, een reactie van het zenuwstelsel en/of een verhoogde spierspanning in het hoofd- en halsgebied
- Hoofdpijnvormen die vanuit de nek en/of de kaak ontstaan, zoals migraine
Hoe kan uw fysiotherapeut helpen?
Een orofaciaal fysiotherapeut kan helpen om de klachten te verhelpen of te verminderen. De behandeling bestaat veelal uit een combinatie van advies, oefeningen en een speciale massagetechniek. Deze zorgt ervoor dat u uw kaak beter kan ontspannen en de beweeglijkheid ervan verbetert. De oefeningen zijn tevens gericht op het ontspannen van de kaakspieren en -gewrichten en het indien nodig afleren van verkeerde mondgewoontes. In combinatie met orofaciale fysiotherapie wordt regelmatig gebruik gemaakt van dryneedling en/of manuele therapie om uw spieren en/of gewrichten sneller te laten ontspannen.
Meer over kaakklachten
Wat zijn kaakklachten?
We onderscheiden twee soorten kaakklachten.
- Kaakklachten die veroorzaakt worden door het kaakgewricht of de kauwspieren;
- Kaakklachten die voor uw gevoel misschien helemaal niets te maken hebben met uw kaak maar toch veroorzaakt worden door problemen in het kaakgebied. Voorbeelden hiervan zijn: (onverklaarbare) oorklachten/oorpijn, nekklachten, een brokgevoel in de keel, hoofd- of kiespijn.
De medische benaming voor kaakklachten is Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD). Dat is een verzamelnaam voor alle stoornissen in het bewegingsapparaat van het kauwstelsel. Ze kunnen invloed hebben op de manier waarop u uw mond gebruikt, bijvoorbeeld bij eten, drinken, spreken, geeuwen, lachen, etcetera.