Algemeen

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening. Bij Parkinson patiënten is sprake van een verminderde aanmaak van dopamine, een stof die ervoor zorgt dat signalen van de ene naar de andere hersencel worden doorgegeven. De aanmaak vermindert, doordat dopamine producerende zenuwcellen beschadigd raken. De oorzaak van deze beschadiging is onbekend. Als gevolg van het tekort aan dopamine in de hersenen, kunnen er problemen ontstaan in het bewegen. Er kan sprake zijn van rigiditeit (stijfheid) in de spieren, een rusttremor (trillen van een lichaamsdeel) en balansproblemen. Daarnaast kan er sprake zijn van onder andere geheugenstoornissen, persoonlijkheidsveranderingen en concentratieproblemen. Parkinson is helaas niet te genezen, de symptomen worden bestreden met medicatie. Fysiotherapie kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven verbeterd wordt of behouden blijft.

FITclinic en Parkinson

FITclinic therapie is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson. Wanneer u verwezen wordt naar FITclinic therapie door uw neuroloog, krijgt u een intake waarbij uw persoonlijke klachten in beeld worden gebracht. De intake bestaat uit een anamnese (vraaggesprek), vragenlijsten en fysieke testen. Aan de hand van de resultaten van de intake, wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. De gespecialiseerde fysiotherapeut helpt de ervaren problemen te verminderen door het geven van informatie, adviezen en oefentherapie. De oefentherapie is gericht op uw persoonlijke problemen bij het bewegen, bijvoorbeeld het omdraaien in bed, het opstaan uit een stoel of het lopen. Daarnaast is bij de oefentherapie onder andere ook aandacht voor het voorkomen van vallen en het vergroten van uw veiligheid. Het uiteindelijke doel is om uw zelfstandigheid in het dagelijks leven te vergroten en te behouden.

ParkinsonNet

FITclinic therapie is aangesloten bij het ParkinsonNet van de regio Twente. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. Het voordeel van een fysiotherapeut van het ParkinsonNet is zijn gespecialiseerde kennis. Daarbij is er sprake van een nauwe samenwerking tussen de fysiotherapeut en uw behandelend neuroloog. Dit zorgt ervoor dat behandelingen van verschillende disciplines, beter op elkaar afgestemd zijn.

Wereld Parkinson Dag

Laat u informeren?

Parkinson kent vele gezichten! Aan de buitenkant is niet altijd te zien, wat u als Parkinsonpatiënt voelt of waar u moeite mee hebt. Symptomen als trillen, moeilijk praten, stijve armen en benen, kunnen uw zelfstandigheid behoorlijk belemmeren.

Om u als Parkinsonpatiënt te laten kennismaken met de mogelijkheden die er zijn om u te ondersteunen in het behoud van zoveel mogelijk zelfstandigheid en beweeglijkheid organiseren wij de Parkinsontherapeuten in Oldenzaal, een beweeg-half-uurtje op Wereld Parkinson Dag dd. 11 april a.s.

Waar?

Medisch Centrum de Es, Graveneslaan 5 te Oldenzaal (2e etage oefenzaal FITclinic fysiotherapie)

Wanneer?

Donderdag 11 april a.s. van 15:30-16:00 uur

Wat?

Het beweeg-half-uurtje.

U kunt GRATIS mee doen met diverse oefeningen, om zo vrijblijvend kennis te maken met onze therapeuten en de mogelijkheden die er voor u als Parkinsonpatiënt zijn, om u zelfstandigheid zoveel mogelijk te behouden. Aansluitend kunt u onder het genot van een kop koffie ook individueel vragen stellen aan bijvoorbeeld een aanwezig Ergotherapeut of Fysiotherapeut, al naar gelang uw behoefte.

Aangezien wij iedereen voldoende aandacht willen geven vragen wij u om zich dit jaar vooraf aan te melden bij de FITclinic. Dit kan tot en met woensdag 10 april a.s. 17:00 uur via de mail [email protected] of telefonisch op T. 053 436 67 66. Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers.

Vragen?

Mocht u informatie willen omtrent mogelijke behandeling voor uzelf of uw naasten in verband met de ziekte van Parkinson dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met één onze zorgprofessionals. Allen zijn zij gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van Parkinsonpatiënten en aangesloten bij ParkinsonNet.

Mogelijke behandelingen

Meer weten?

Neem contact op