Pijn in de rug kan variëren van lichte irritante pijn tot extreme (pijn)klachten, waardoor bewegen praktisch onmogelijk is. De pijn kan acuut ontstaan, doordat het ‘in uw rug schiet’ of er langzaam insluipen. Hoe dan ook rugklachten zijn vervelend en u wilt er graag snel van af.

De (manueel) fysiotherapeut kan in de meeste gevallen helpen.

Welke soorten rugklachten zijn er?

Op hoofdlijnen onderscheiden we twee soorten rugpijn:

Aspecifieke rugklachten

Deze vorm van rugpijn zit meestal in de zogenaamde weke delen. Vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeerde houding, overbelasting, stress of een combinatie van factoren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld spit (ook wel lage rugpijn of lumbago genoemd).

Specifieke rugklachten

Rugpijn die ontstaat doordat er een afwijking is in een structuur. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een verschuiving van een wervel, een vergroeiing van de wervelkolom (bijv. een scoliose), een breuk van een wervel of het scheuren van een tussenwervelschijf die gaat uitpuilen (ook wel hernia genoemd).

Wat kan de (manueel) therapeut doen?

Afhankelijk van de diagnose kan uw fysiotherapeut uw (pijn)klachten verminderen en/of verhelpen. Ook kan uw therapeut u adviseren in bijvoorbeeld een goede (werk)houding.

Heeft u pijn aan uw staartbeentje? Ook wel stuitje genoemd. Onze nieuwste NIMOC behandelmethode helpt.

Meer weten?

De oorzaak van rugpijn?

Met name lage rugpijn komt veel voor. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen kan flink pijn doen. Soms gaat dit zelfs gepaard met pijn die uitstraalt naar de bil of het been. Lage rugpijn heet ook wel spit of lumbago.  Sommigen personen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is.

Rugpijn wordt veroorzaakt doordat de spieren, banden en gewrichten in de rug even niet zo werken als zou moeten. Ze zijn, simpel gezegd ‘uit balans’. Vaak als gevolg van:

  • Veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen (met name met gestrekte benen/knieën)
  • Lang in één houding blijven zitten of staan (op het werk, thuis)
  • Repeterend werk doen
  • Plotselinge hevige inspanningen verrichten
  • Blootgesteld zijn aan veel trillingen
  • Overgewicht
  • Roken

Blijf bewegen!

Het lijkt soms onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van uw rug weer in vorm komen, is door beweging. Onderzoek heeft aangetoond dat niet bewegen of het vermijden van bewegingen uw rug meer kwaad doet dan goed. Het is belangrijk om zo gewoon mogelijk te blijven bewegen. Dan bent u eerder van uw klachten af. Probeer zoveel mogelijk door te gaan met uw dagelijkse activiteiten en taken, ook al heeft u pijn, maar zonder te overdrijven, natuurlijk. Bijvoorbeeld zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen en lang in één houding staan of zitten, kunt u beter tijdelijk vermijden. Juist wisselen van houding en regelmatig een stukje lopen, is goed voor uw rug.

Wanneer u echt niet kunt bewegen en bedrust neemt, probeert u in elk geval niet langer dan twee dagen in bed te blijven. Anders wordt uw rug stijf en raken uw spieren ontwend aan beweging en inspanning. Eventueel kunt u pijnstillers (zoals paracetamol) nemen. Het is verstandig om ze in te nemen op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld om de 4 tot 6 uur. Bouw het gebruik ervan langzaam af en stop niet opeens helemaal met pijnstillers.

Bij twijfel kunt a altijd contact opnemen met uw fysiotherapeut voor advies.

Na enkele dagen tot een week kunt u proberen om uw rug weer wat meer te belasten. Bouw het geleidelijk op, dat is de enige juiste manier. Houden uw rugklachten langer dan een week aan, dan is het te adviseren om een afspraak te maken bij uw fysiotherapeut.

De toegevoegde waarde van fysiotherapie bij rugpijn?

Onze fysiotherapeuten kunnen u adviseren wanneer uw rugpijn heeft. Bijvoorbeeld:

  • in hoeverre u uw rug verantwoord kunt belasten
  • welke oefeningen u kunt doen om uw (pijn)klachten te verminderen
  • welke werk-/sporthouding goed voor u is
  • welke middelen bijvoorbeeld schoeisel u kunnen ondersteunen bij uw werk/sport

Wanneer u graag (snel) van uw rugpijn af wilt en toekomstige klachten zoveel mogelijk wilt voorkomen, biedt FITclinic diverse specialisaties, behandelingen en beweegprogramma’s aan om u te ondersteunen. Denkt u hierbij aan:

  • Manuele therapie
  • Dryneedling
  • Oefentherapie
  • Arbeidsfysiotherapie
  • Sportfysiotherapie

N.B. Wij zijn aangesloten bij het Rugnetwerk Twente

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

× Beschikbaar vanaf 09:00 tot 16:00 Beschikbaar op SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday