Sportgerelateerde klachten kunnen geleidelijk ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting of een verkeerde houding. Ook kunnen sportgerelateerde klachten acuut optreden door een ongeval of het maken van een verkeerde beweging. Onze sportfysiotherapeuten kunnen helpen. Of je nu een ervaren sporter bent of een starter.
De behandeling door een sportfysiotherapeut is afhankelijk van de blessure en hulpvraag en kan o.a. gericht zijn op het verbeteren van spierkracht, conditie en beweeglijkheid. Het doel is om zo goed en snel mogelijk te zorgen voor een verantwoorde terugkeer naar jouw (sport)activiteiten.
Twijfel je of je een blessure hebt en of het verstandig is om er mee door te sporten? Bel dan de blessurehulplijn.
Voorbeelden van sportgerelateerde klachten
In een opsomming van sportgerelateerde klachten kunnen we nooit volledig zijn, vandaar dat we onderstaand een overzicht geven van de meest voorkomende. Staat jouw (pijn)klacht/hulpvraag er niet bij? En vraag je je af of we jou kunnen helpen? Bel gerust 053 436 67 66
We starten met de meest voorkomende spierblessures (bijv. een scheur of verrekking) en gewrichtsproblemen:
Achillespeesblessure
Een achillespeesblessure ontstaat door (relatieve) overbelasting van de achillespees en komt bijvoorbeeld veel voor bij hardlopers en sporters die ‘explosieve’ bewegingen en sprongen maken. Wanneer je deze blessure hebt voel je pijn in de achillespeesregio, vaak merk je dat een paar centimeter boven je hiel. Ook kan er sprake zijn van stijfheid bijv. in de ochtend of na afloop van een activiteit. Gelukkig kan je veel doen om te voorkomen dat het erger wordt. Zeker wanneer je er op tijd bij bent.
Onze sportfysiotherapeut kan je hierbij helpen en hierin adviseren.
Acute knieblessure
Een acute knieblessure ontstaat door verdraaien, verstappen of vallen. Naast pijn in of rondom de knie, kan deze dik of blauw worden en soms ook stijf voelen. Het is verstandig om direct nadat je de blessure hebt opgelopen de knie goed te koelen met een coldpack of zak ijsblokjes en deze vooralsnog niet, tot weinig, te belasten.
In hoeverre jij je knie kan belasten is sterk afhankelijk van je (pijn)klachten en de oorzaak ervan. Je knie kan verstuikt zijn, maar er zou ook sprake kunnen zijn van gescheurde kniebanden en/of een kapotte meniscus. Wij adviseren je om altijd eerst een (sport)fysiotherapeut te laten kijken, alvorens het sporten op te pakken. Dit om te voorkomen dat de blessure erger wordt. Hij/zij kan samen met jou vaststellen wat de oorzaak is van je knieblessure en wat verstandig is om wel of niet te doen.
Hamstring
Een hamstringblessure is een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen, deze voelt als een messteek of zweepslag. Soms ontstaat er een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen. Meestal ontstaat deze blessure tijdens het sporten, door explosieve bewegingen als sprinten, remmen, wenden en keren. Een hamstringblessure kan echter ook in het dagelijkse leven ontstaan als gevolg van overbelasting. Deze blessure komt in diverse vormen voor, de behandeling wordt bepaald door de ernst van de beschadiging van jouw hamstring (spier).
Raadpleeg onze sportfysiotherapeut om te bespreken wat wij kunnen doen en wat je zelf kan doen.
Hielspoor
Een hielspoor kan ontstaan door overbelasting, zoals hardlopen of springen, maar ook door een foutieve belasting van de voet bijvoorbeeld wanneer de schoenen die je draagt niet geschikt voor je zijn. Hierdoor kan op den duur verkalking of een ontsteking optreden in de peesplaat. In de volksmond wordt dit ook wel een ‘hielspoor’ genoemd. Je kan een hielspoor o.a. herkennen aan: pijn onder de hiel, pijn onder de voet na het stil zitten of wanneer je weer gaat lopen. Of je ervaart pijn bij/onder jouw hiel tijdens het autorijden.
Een hielspoor komt vaak voor, toch is het niet altijd de oorzaak van pijnklachten rondom de voet/hiel. Andere oorzaken kunnen o.a. zijn pijn door overbelasting of een ontsteking. Om jouw pijnklachten te verhelpen is het van belang om de werkelijke oorzaak van jouw klachten te achterhalen. De gespecialiseerde fysiotherapeut doet dit onder andere door je te onderzoeken en daarnaast een echografie van jouw voet/hiel te maken. Wanneer je daadwerkelijk een hielspoor hebt is deze goed te behandelen.
Verstuikte enkel (enkelbandletsel)
We spreken van een verstuikte enkel als je enkelbanden zijn opgerekt en/of wanneer er kleine scheurtjes in de banden rondom je enkel zijn ontstaan. Een acute enkelblessure kan o.a. ontstaan door verdraaien, verstappen of vallen. Het is verstandig om de enkelbanden goed te laten herstellen en niet over te belasten, dit om te voorkomen dat jouw klachten chronisch worden. Dit doe je door te zorgen voor voldoende rust. En eventueel de enkel, in de eerste weken na het ontstaan van de blessure, in te laten tapen door een (sport)fysiotherapeut. De (sport)fysiotherapeut kan je ook adviseren in een goede balans tussen voldoende rust en het opbouwen van het bewegen met jouw enkel.
Revalidatie
De (sport)fysiotherapeut kan er samen met jou voor zorgen dat je herstel na een operatie of blessure goed verloopt en je het sporten weer verantwoord en zo snel mogelijk kan oppakken. Denk bijvoorbeeld aan:
- revalidatie na een knieoperatie (bijv. meniscus, voorste kruisband)
- revalidatie na enkel-/knie- bandletsel of spierblessure