Wanneer oedeemfysiotherapie?
Lymfoedeem is een chronische aandoening waarbij zich een abnormale hoeveelheid vocht en eiwitten ophoopt in een lichaamsdeel. De oorzaak is een verstoorde balans tussen de aan- en afvoer van vocht. Dit kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten als:
- zwelling in één of meerdere lichaamsdelen
- pijn en/of tintelingen
- lokale vermoeidheid en een zwaar gevoel in het aangedane gebied
- beperkingen in beweging door zwelling en/of pijn
- overmatige gevoeligheid bij aanraking
- huidafwijkingen zoals vochtblaasjes, het harder worden van de huid, blauwe vlekjes of knobbeltjes
- infecties
Oedeemfysiotherapie helpt door de afvoer van vocht of vochtafvoer te stimuleren en zo de spanning op uw huid te verminderen.
Verschillende soorten oedeem
Naast lymfoedeem onderscheiden we verschillende soorten oedeem, met verschillende onderliggende oorzaken en locaties. Zo is er bijvoorbeeld lipoedeem die duidelijk te herkennen is aan een zogenaamde insnoering van de enkel, het lijkt dan alsof er een elastiek om de enkel zit. Een arts of onze oedeemfysiotherapeut kan het type oedeem en de bijbehorende behandelmogelijkheden bepalen.
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut
Onze oedeemfysiotherapeut is een speciaal opgeleide fysiotherapeut, zoals de naam het al zegt; gespecialiseerd in de behandeling van o.a. lymfoedeem. Binnen de behandeling van lymfoedeem zijn twee fases te onderscheiden. Dit zijn de ontstuwingsfase en de onderhoudsfase.
De ontstuwingsfase is erop gericht om zo snel als mogelijk het lymfoedeem te verminderen. Dit doet de oedeemfysiotherapeut door middel van lymfedrainage, een specifieke massagetechniek. De oedeemfysiotherapeut kan ook gebruik maken van een speciale tapetechniek met elastische tape om de afvoer van lymfevocht te stimuleren.
Ook is bewegen een goede manier om via het aan- en ontspannen van spieren het vocht als het ware weg te pompen. Daarnaast kan het nodig zijn om zwachtels of steunkousen te dragen om te voorkomen dat de zwelling (snel) terugkeert. Zolang er verbetering wordt verkregen worden deze technieken intensief toegepast.
Wanneer er geen verbetering meer plaatsvindt, dan wordt over gegaan naar de onderhoudsfase. In deze fase is het de bedoeling om de klachten onder controle te houden. De behandeling is in principe hetzelfde, alleen neemt de behandelfrequentie af.
Lymfoedeem is een chronische aandoening.
Behandeling oedeem bij of als gevolg van kanker
Mocht het oedeem ontstaan zijn naar aanleiding van kanker of als gevolg van een behandeling van kanker en ervaart u op meerdere vlakken problemen dan kan een speciaal oncologie fysiotherapeut u ondersteunen. Zij biedt naast een luisterend oor, een behandeling op maat.
Wat kunt u zelf doen?
Dat u oedeem krijgt is helaas niet te voorkomen. Wel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden om ervoor te zorgen dat oedeem niet verergerd. Denkt u hierbij o.a. aan:
- Streef naar een gezond gewicht
- Vraag een voedingsdeskundige om een passend voedingsadvies
- Blijf in beweging (lang staan of zitten heeft een negatieve invloed)
- Vermijd veel warmte (zorg voor een plekje in de schaduw en douche niet te warm)
Vergoeding en verwijzing
Vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering. Bij chronische indicatie wordt oedeemtherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor oedeemfysiotherapie is een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk.
Onze therapeuten
Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF). Daarnaast is onze oedeemfysiotherapeut lid van de ‘Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie’ (NVFL). En is onze oncologie fysiotherapeut lid van het ‘Netwerk Oncologie Fysiotherapie Oost Nederland’ (NOFON).