Wanneer naar een bekkenfysiotherapeut?

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in een breed scala aan klachten. Deze hebben veelal te maken met het niet goed functioneren van de lage rug en/of bekken. De buik, de geslachtsdelen en/of de bekkenbodem.

Denkt u bijvoorbeeld aan klachten rondom:

De stoelgang:

  • Ongewild verlies van ontlasting
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting

Plasproblemen:

  • Ongewild verlies van urine
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten

N.B. Voor problemen met betrekking tot het plassen en poepen bij kinderen kan onze kinderbekkenfysiotherapeut helpen.

Klachten in de regio (onder)buik, bekken of de geslachtsdelen:

  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Begeleiding bij operaties in de onderbuik

De zwangerschap of als gevolg van de bevalling:

  • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
  • Pijn bij gemeenschap in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
  • Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling
  • Begeleiding na de bevalling

Seksueel gerelateerde klachten:

  • Pijn bij gemeenschap
  • Erectiele dysfuncties
  • Vaginisme (samentrekken van de spieren in de bekkenbodem, waardoor gemeenschap wordt bemoeilijkt)

De bekkenfysiotherapeut kan ervoor zorgen dat u weer met een gerust hart uw dagelijkse activiteiten kunt ondernemen of weer kunt genieten van uw zwangerschap.

De behandeling

U kunt met of zonder verwijsbrief een eerste afspraak maken. Bekkenfysiotherapie in Enschede, Losser en OldenzaalTijdens een uitgebreid intakegesprek zal duidelijk worden wat de klachten precies zijn en of de bekkenfysiotherapeut u kan helpen. Wij vinden het daarbij belangrijk om aan te geven dat bekken(bodem)klachten iedereen kunnen overkomen, voor onze bekkenfysiotherapeut is daarom alles bespreekbaar.

Indien onze bekkenfysiotherapeut u kan helpen kunt u een vervolgafspraak maken waarin een lichamelijk onderzoek zal plaatsvinden.  Soms is een inwendig onderzoek gewenst. De bekkenfysiotherapeut zal dit altijd van te voren overleggen. Dit onderzoek gebeurt alleen wanneer dit echt nodig is en wanneer u hiervoor toestemming geeft.

Ook is er de mogelijkheid om een EMG (electro myogram) meting te doen, hierbij kan de functie van de bekkenbodemspieren nog beter in kaart worden gebracht.

Na het lichamelijk onderzoek zal een behandelplan worden opgesteld, waarna de bekkenfysiotherapeut bespreekt wat er zal gebeuren en hoeveel behandelingen naar verwachting nodig zijn. In veel gevallen bestaat de behandeling uit oefentherapie in combinatie met de behandeling van de oorzaak van uw klacht(en). Ook kan de bekkenfysiotherapeut u adviseren met betrekking tot: toiletgedrag, drinken en eten, ademhaling, houding en het omgaan met uw klachten in het dagelijks leven.

Meer informatie over de behandeling door een bekkenfysiotherapeut vindt u in de verschillende infobladen. Deze krijgt u desgewenst ook geprint mee, wanneer u ons bezoekt.

Infoblad Overactieve blaas

Infoblad Postpartum consult (check-up na de bevalling)

Infoblad Maak vrijen weer fijn

Wanneer uit onderzoek blijkt dat u baat heeft bij een aantal oefeningen voor de bekken, bekkenbodem, zal de bekkenfysiotherapeut deze met u doornemen. Om de oefeningen ook thuis op de correcte wijze uit te voeren, zijn diverse oefenbladen ontwikkeld om u hierbij te ondersteunen.

Oefenblad Revalidatie Prostaatoperatie

Oefenblad Verzakkingsklachten

De NIMOC methode bij o.a. stuitklachten

Onze bekkenfysiotherapeut is te allen tijde op de hoogte van nieuwe onderzoek- en behandelmogelijkheden. Een nieuwe behandelmethode die wij kunnen toepassen is de NIMOC. Met behulp van deze combinatie van fysiotherapeutische technieken wordt uw stuitje als het ware gemobiliseerd. Deze technieken zijn vaak pijnvrij en u merkt over het algemeen snel resultaat. U merkt dat de pijn zakt tot een acceptabel niveau en in de meeste gevallen na een aantal behandelingen volledig verdwijnt.

Vaak wordt de NIMOC methode gecombineerd met een zogenaamde triggerpointbehandeling. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. Deze kunnen behandeld worden door op deze punten veel druk te geven of de spierknopen aan te prikken met een dun naaldje (de zogenaamde dryneedling techniek).

De NIMOC methode kan effectief zijn bij bekkenpijnklachten, liesklachten, bij anuskramp, incontinentie, obstipatie, rug- of seksuele pijnklachten.

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringspakketten. Met uitzondering van de behandelingen door een bekkenfysiotherapeut in verband met urineverlies. Deze worden eenmalig vergoed tot 9 behandelingen. Deze kunnen wel ten laste komen van uw eigen risico.

De behandeling van kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Tot een maximaal aantal behandelingen per kalenderjaar.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF). Daarnaast is onze bekkenfysiotherapeut aangesloten bij de ‘Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie‘ (NVFB).

 

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat