Wanneer kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is er voor kinderen tot 18 jaar. Elke kind vraagt daarbij zijn eigen unieke aanpak en benadering. Immers elk kind is bijzonder en ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier en snelheid. Kinderen ontwikkelen zich door te bewegen en te spelen. Sommige kinderen hebben daarvoor meer oefening nodig om een vaardigheid te leveren dan anderen. Er kan hierbij sprake zijn van een probleem in de ontwikkeling, er kan een medische oorzaak zijn en vaak is er ook geen directe reden tot eventuele zorg en is letterlijk het spreekwoord ‘oefening baart kunst’ van toepassing. We begrijpen dan ook heel goed dat het voor u als ouder of verzorger soms moeilijk is om vast te stellen of er een reden is om bijvoorbeeld een Fysiotherapeut in te schakelen. Weet dat u bij twijfel ons altijd kan bellen.

Om u te ondersteunen onderstaand een aantal signalen die op bewegings- en/of gezondheidsproblemen bij uw kind kunnen duiden. Samen met u en uw kind gaan we hierover in gesprek, zodat we er samen voor zorgen dat het beter gaat. En u en uw kind weer kunnen genieten van de dagelijkse dingen.

 • Uw kind kijkt in de box altijd dezelfde kant op
 • Uw kind slaapt moeilijk, is onrustig of overstrekt vaak
 • Uw kind heeft moeite met poepen en plassen
 • Uw kind heeft moeite met ritsen, knopen of bijvoorbeeld een potlood of schaar vasthouden
 • Uw kind heeft moeite met knutselen of werkjes maken op school
 • Uw kind schrijft minder leesbaar, heeft pijn bij het schrijven of schrijft trager dan leeftijdsgenootjes
 • Uw kind is minder vrolijk, heeft pijn, is minder zelfverzekerd of is zelfs verdrietig tijdens bewegen sport en spel
 • Uw kind vindt gym op school niet leuk of erg spannend
 • Uw kind wil liever niet sporten of spelen
 • Uw kind zou graag fitter, minder vermoeid en gezonder willen zijn
 • Uw kind is onhandig, struikelt of stoot zich vaak
 • Uw kind is zwaarder dan kinderen van zijn/haar leeftijd
 • Uw kind heeft moeite met de ademhaling of is benauwd (bijvoorbeeld astma)
 • Uw kind heeft een aangeboren of chronische aandoening waardoor het bewegen even wat minder gaat
 • Uw kind zit vaak onderuit gezakt of heeft last van de nek, rug of schouders

De behandeling

Voordat de behandeling van start gaat onderzoeken wij in overleg met u wat de onderliggende oorzaak kan zijn van de klachten. En gaan wij met u en uw kind in gesprek om eventuele vragen en onzekerheden weg te nemen.  Op deze wijze kunnen wij samen met u, uw kind en eventuele andere specialisten de beste behandeling voor uw kind verzorgen. Hierbij vinden wij het van belang dat uw kind zich geen patiënt voelt, zich veilig voelt en de ruimte heeft zichzelf te zijn.

De samenwerking met andere gespecialiseerde zorgverleners voor de behandeling van kinderen is georganiseerd onder de naam KIDSclinic. Binnen KIDSclinic werken onder andere diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, kindercoaches, logopedisten en podotherapeuten intensief samen als één kinderteam. Door deze samenwerking komt het kinderteam altijd tot de beste behandeling voor uw kind. En hoeft u met uw kind maar één locatie te bezoeken, waar zij allen aanwezig zijn om te zorgen dat u en uw kind zich fijn en hopelijk ‘een beetje thuis voelen’.

Meer weten over ons Kinderteam?

Vergoeding

Kinderfysiotherapie wordt meestal vergoed tot de leeftijd van 18 jaar, tot een maximum van 18 behandelingen per jaar. Dit betekent dat op het moment dat uw kind de 18e jarige leeftijd heeft bereikt een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie dient te zijn afgesloten. Meer over vergoedingen?

Onze therapeuten

Al onze Fysiotherapeuten staan ingeschreven bij het kwaliteitsregister Keurmerk Fysiotherapie en/of het KRF (Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland).

Behandelaars voor Kinderfysiotherapie

Meer weten?

Neem contact op