Wanneer oedeemfysiotherapie?

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het lichaam, waardoor een lichaamsdeel in omvang kan toenemen en een verhoogde spanning van de huid ontstaat. Hierdoor kunt u (pijn)klachten ervaren. Oedeemfysiotherapie kan helpen door afvoer van vocht of vochtafvoer te stimuleren en zo de spanning op uw huid te verminderen. Er zijn verschillende soorten oedeem, met elk hun eigen behandeling.

Wij bespreken de drie die wij het meest tegenkomen. Vermoedt u oedeem of is bij u een andere vorm van oedeem gediagnosticeerd? Bel gerust om te bespreken of en zo ja hoe wij u kunnen helpen T. 053 436 67 66

Meer weten over oedeemklachten?

De behandeling

Behandeling oedeem naar aanleiding van kanker

Indien u geconfronteerd wordt met een oedeem biedt de Oedeemfysiotherapeut uitkomst. Mocht het oedeem ontstaan zijn naar aanleiding van kanker of als gevolg van een behandeling van kanker en ervaart u op meerdere vlakken problemen dan kan een speciaal Oncologie fysiotherapeut u ondersteunen. Zij biedt naast een luisterend oor een behandeling op maat. Meer informatie over de behandeling door een Oncologie Fysiotherapeut?

Behandeling bij lymfoedeem

De behandeling van de vochtophoping (oedeem) is erop gericht om de afvoer van vocht te stimuleren en om te voorkomen dat de vochtophoping weer toeneemt. In veel gevallen wordt dit gerealiseerd door een combinatie toe te passen van oefentherapie, manuele lymfedrainage en compressie (bijvoorbeeld het zwachtelen van de benen/bandage of het aanmeten van een elastische kous).

Behandeling bij lipoedeem

De behandeling door een Oedeemtherapeut is erop gericht om uw klachten te verminderen en verergering zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doet zij door u te begeleiden in het aanpassen van uw manier van leven en met name bewegen en spierarbeid ‘passend’ in uw dagelijkse activiteiten op te nemen. Dit is erg belangrijk om overgewicht te voorkomen/verminderen en met name de lokale belastbaarheid van de benen te verbeteren en/of te behouden.

Door het bijhouden van uw gegevens als omtrek, gewicht en spierkracht, kan uw Oedeemtherapeut kijken of de behandeling effectief is.

Wat kunt u zelf doen (bij lipoedeem)?

Dat u lipoedeem krijgt is helaas niet te voorkomen. Wel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden om ervoor te zorgen dat deze vorm van oedeem niet verergerd. Denkt u hierbij o.a. aan:

  • Streef naar een gezond gewicht
  • Vraag een voedingsdeskundige om een passend voedingsadvies
  • Blijf in beweging (lang staan of zitten heeft een negatieve invloed)
  • Vermijd veel warmte (zorg voor een plekje in de schaduw en douche niet te warm)

N.B. Wanneer u door een combinatie van lipoedeem en lymfoedeem, zogenaamd lipolymfoedeem, klachten ervaart. Zal een combinatie van beide behandelingen worden toegepast.

Vergoeding en verwijzing

Vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering. Bij chronische indicatie wordt oedeemtherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Meer over vergoedingen?

Voor Oedeemfysiotherapie is een verwijzing van uw Huisarts of Medisch specialist noodzakelijk.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister Keurmerk Fysiotherapie en/of het KRF (Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland). Daarnaast zijn onze Oedeemfysiotherapeuten lid van de ‘Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL). En is onze Oncologie fysiotherapeut lid van het ‘Netwerk Oncologie Fysiotherapie Oost Nederland (NOFON)’.

Behandelaars voor Oedeemfysiotherapie

Meer weten?

Neem contact op