Wanneer oedeemtherapie?

U kan (pijn)klachten ervaren als gevolg van een gezwollen lichaamsdeel (oedeem/vochtophoping), een gespannen huid of een kleurverandering van de huid. Oedeemtherapie kan dan uitkomst bieden.

Wat is een oedeem (vochtophoping)?

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het lichaam. De vochtophoping (oedeem) ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht bijvoorbeeld door een beschadiging van de lymfevaten of overmatige vochtproductie. Oedeem kan een gevolg zijn van een hoge bloeddruk, spataderen, aangeboren problemen met betrekking tot de lymfevaten, stress, kanker of de behandeling ervan, een operatie of ongeval.

De behandeling

De behandeling van de vochtophoping (oedeem) is erop gericht om de afvoer van vocht te stimuleren. In veel gevallen is dit een combinatie tussen oefentherapie, manuele lymfedrainage en compressie (bijvoorbeeld het zwachtelen van de benen). Lymfedrainage is een massagetechniek, welke als doel heeft om de afvoer van vocht te stimuleren.

Indien u geconfronteerd wordt met een oedeem biedt de oedeemfysiotherapeut uitkomst. Mocht de oedeem ontstaan zijn naar aanleiding van kanker of als gevolg van een behandeling van kanker en ervaart u op meerdere vlakken problemen dan kan een speciaal Oncologie fysiotherapeut u ondersteunen. Zij biedt naast een luisterend oor een behandeling op maat. Meer informatie over de behandeling door een Oncologie Fysiotherapeut.

Voor de behandeling door een Oedeemfysiotherapeut is een verwijzing nodig van uw Huisarts of Medisch Specialist.

Vergoeding

Vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering. Bij chronische indicatie wordt oedeemtherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Meer over vergoedingen?

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister Keurmerk Fysiotherapie en/of het KRF (Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland). Daarnaast zijn onze Oedeemfysiotherapeuten lid van de ‘Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL). En is onze Oncologie fysiotherapeut lid van het ‘Netwerk Oncologie Fysiotherapie Oost Nederland (NOFON)’.

Behandelaars voor Oedeemtherapie

Meer weten?

Neem contact op