Wanneer oedeemtherapie?

U kunt (pijn)klachten ervaren als gevolg van een vochtophoping (oedeem), waardoor een lichaamsdeel kan opzwellen en een verhoogde spanning van de huid ontstaat.  Meestal is er dan sprake van een zogenaamd lymfoedeemDit is het geval wanneer de oorzaak van de vochtophoping ligt in een verminderde vochtafvoer via de lymfevaten of onvoldoende aangelegde lymfevaten (een zogenaamd primair lymfoedeem).

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het lichaam. De vochtophoping (oedeem) ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht bijvoorbeeld door een beschadiging van de lymfevaten of overmatige vochtproductie. Oedeem kan een gevolg zijn van een hoge bloeddruk, spataderen, aangeboren problemen met betrekking tot de lymfevaten, stress, kanker of de behandeling ervan, een operatie of ongeval.

U kan ook (pijn)klachten ervaren als gevolg van een lipoedeem. Denkt u hierbij aan:

  • Een zwaar, drukkend gevoel in de benen
  • Dikke (opgezwollen) benen
  • Pijn in de benen
  • Cellulitis (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken
  • Gewichtsproblemen zonder aanwijsbare oorzaak

In het geval van een lipoedeem is er altijd sprake van een verhoogde pijngevoeligheid.

Oedeemtherapie kan zowel bij lymf- als lipoedeem uitkomst bieden.

De behandeling

Indien u geconfronteerd wordt met een oedeem biedt de Oedeemfysiotherapeut uitkomst. Mocht de oedeem ontstaan zijn naar aanleiding van kanker of als gevolg van een behandeling van kanker en ervaart u op meerdere vlakken problemen dan kan een speciaal Oncologie fysiotherapeut u ondersteunen. Zij biedt naast een luisterend oor een behandeling op maat. Meer informatie over de behandeling door een Oncologie Fysiotherapeut.

Voor de behandeling door een Oedeemfysiotherapeut is een verwijzing nodig van uw Huisarts of Medisch Specialist.

Lymfoedeem

De behandeling van de vochtophoping (oedeem) is erop gericht om de afvoer van vocht te stimuleren. In veel gevallen is dit een combinatie tussen oefentherapie, manuele lymfedrainage en compressie (bijvoorbeeld het zwachtelen van de benen/bandage of het aanmeten van een elastische kous). Lymfedrainage is een massagetechniek, welke als doel heeft om de afvoer van vocht te stimuleren. Compressie wordt toegepast om zo het effect van de therapie te ondersteunen.

Lipoedeem

De behandeling door een Oedeemtherapeut is erop gericht om uw klachten te verminderen en te voorkomen dat uw lipoedeem erger wordt. Dit doet zij door u te begeleiden in het aanpassen van uw manier van leven en met name bewegen en spierarbeid ‘passend’ in uw dagelijkse activiteiten op te nemen.

Dit is erg belangrijk om overgewicht te voorkomen/verminderen. Uw algemene belastbaarheid en met name de lokale belastbaarheid van de benen te verbeteren en/of te behouden. Door het bijhouden van uw gegevens als omtrek, gewicht en spierkracht, kan uw Oedeemtherapeut kijken of de behandeling effectief is.

Wat kunt u zelf doen (bij lipoedeem)?

Dat u lipoedeem krijgt is helaas niet te voorkomen. Wel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden om ervoor te zorgen dat deze vorm van oedeem niet verergerd. Denkt u hierbij o.a. aan:

  • Streef naar een gezond gewicht
  • Vraag een voedingsdeskundige om een passend voedingsadvies
  • Blijf in beweging (lang staan of zitten heeft een negatieve invloed)
  • Vermijd veel warmte (zorg voor een plekje in de schaduw en douche niet te warm)

Vergoeding en verwijzing

Vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering. Bij chronische indicatie wordt oedeemtherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Meer over vergoedingen?

Voor Oedeemtherapie is een verwijzing van uw Huisarts of Medisch specialist noodzakelijk.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister Keurmerk Fysiotherapie en/of het KRF (Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland). Daarnaast zijn onze Oedeemfysiotherapeuten lid van de ‘Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL). En is onze Oncologie fysiotherapeut lid van het ‘Netwerk Oncologie Fysiotherapie Oost Nederland (NOFON)’.

Behandelaars voor Oedeemtherapie

Meer weten?

Neem contact op