Wanneer dryneedling?

Dryneedling wordt gebruikt bij zogenaamde myofasciale klachten, oftewel klachten die in de spieren zitten. Vaak gaat het om verhardingen of strakke banden die pijn en/of bewegingsbeperking kunnen geven. Deze klachten kunnen uitstralen, maar worden te allen tijde veroorzaakt door een lokale blokkade in een spier. Oorzaken kunnen o.a. zijn een trauma, overbelasting, houding of stress.

Vaak zien we dat patiënten al langer beperkingen in hun bewegingsvrijheid ervaren of een andere houding hebben aangenomen naar aanleiding van (lichte) klachten. Aan de hand van een intake bepalen we samen met u of dryneedling effectief kan zijn voor de behandeling van uw (pijn)klachten.

Dryneedling kan met name ondersteunen bij het verhelpen/verminderen van de volgende klachten:

  • pijn, stijfheid of kramp in de spier zelf of elders in het lichaam
  • hoofdpijn
  • aangezichtspijn
  • zweten
  • duizeligheid
  • overgevoeligheid van de huid

Waarom dryneedling?

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt, waardoor deze snel en langdurig ontspannen raken. Hierdoor kan uw pijn sneller afnemen of uw pijnklacht effectiever behandeld worden.

De reden hiervoor is dat wij met behulp van dryneedling uw spier dieper en intensiveren kunnen stimuleren dan met massage of het handmatig manipuleren alleen. Zoals we dat bijvoorbeeld met reguliere en/of manuele (fysio)therapie doen.

Met dryneedling maken wij gebruik van één ‘droge’ acupunctuurnaald. De behandeling is dan ook niet te vergelijken met acupunctuur, waarbij meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam geplaatst worden om de energie in het lichaam te beïnvloeden. Bij dryneedling wordt maar één naald gebruikt om heel gericht kort een spier te prikkelen.

De behandeling

De behandeling is er op gericht om de zogenaamde triggerpoints (knoop in uw spier), die de lokale- of uitstralings- pijn veroorzaken uit te schakelen. De fysiotherapeut zal met de dryneedle dit triggerpoint aanprikken, waardoor uw spier(en) ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit voelt voor u event als een soort ‘kramp’. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan na de behandeling, maar dat is meestal van korte duur.

Alvorens wij starten met een dryneedling behandeling analyseren wij uw klacht(en) door een gesprek en een gericht onderzoek. Om zo vast te stellen welke specifieke spieren of plekken in de spier dienen te worden behandeld.

Vergoeding

Dryneedling maakt uit van een reguliere fysiotherapeutische behandeling en wordt vergoed uit uw (aanvullende) verzekering wanneer u voldoende bent verzekerd voor fysiotherapie.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF).

Behandelaars voor Dryneedling

Stan Kolkman

Longfysiotherapeut
Dryneedling- en algemeen fysiotherapeut

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat