Wanneer kinderfysiotherapie?Kinderfysiotherapie in de Lutte

Kinderfysiotherapie is er voor kinderen tot 18 jaar. Elke kind vraagt daarbij zijn eigen unieke aanpak en benadering, want elk kind is bijzonder en ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier en tempo. We begrijpen dan ook heel goed dat het voor jou als ouder of verzorger soms moeilijk is om vast te stellen of er een reden is om bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut of andere zorgverlener in te schakelen. Weet dat je bij twijfel ons altijd kunt bellen T. 053 436 67 66.

Om jou te ondersteunen onderstaand een aantal signalen wanneer kinderfysiotherapie uitkomst kan bieden. Een uitgebreidere lijst per aandachtsgebied vind je op onze kinderfysiotherapie site.

Naar de kinderfysiotherapie site

 • Jouw kind kijkt in de box altijd dezelfde kant op;Kinderfysiotherapie bij voorkeurshouding
 • Jouw kind slaapt moeilijk, is onrustig of overstrekt vaak;
 • Jouw kind heeft moeite met poepen en plassen of zindelijkheid;
 • Jouw kind heeft moeite met ritsen, knopen of bijvoorbeeld een potlood of schaar vast te houden;
 • Jouw kind heeft moeite met knutselen of werkjes maken op school;
 • Jouw kind schrijft minder leesbaar, heeft pijn bij het schrijven of schrijft trager dan leeftijdsgenootjes;
 • Jouw kind is minder vrolijk, heeft pijn, is minder zelfverzekerd of is zelfs verdrietig tijdens bewegen sport en spel;
 • Jouw kind vindt gym op school niet leuk of erg spannend;
 • Jouw kind wil liever niet sporten of spelen;Kinderfysiotherapie voor grof motorische ontwikkeling
 • Jouw kind zou graag fitter, minder vermoeid en gezonder willen zijn;
 • Jouw kind struikelt of stoot zich vaak, vindt zichzelf wat onhandig;
 • Jouw kind is zwaarder dan kinderen van zijn/haar leeftijd;
 • Jouw kind heeft moeite met de ademhaling of is benauwd (bijvoorbeeld astma);
 • Jouw kind heeft een aangeboren of chronische aandoening waardoor het bewegen moeilijker gaat;
 • Jouw kind zit vaak onderuit gezakt of heeft last van de nek, rug of schouders;
 • Jouw kind komt moeilijk in slaap of kan moeilijk doorslapen;
 • Jouw kind heeft moeite met seksualiteit of ervaart (pijn)klachten.

Meer signalen en (hulp)vragen vind je op onze speciale kinderfysiotherapie site.

Kinderfysiotherapie FITclinic

De behandeling

Voordat de behandeling van start gaat gaan wij in overleg met jou en jouw kind, Kinderfysiotherapie in Enschede, de Lutte, Losser en Oldenzaalom zo samen te onderzoeken welke vragen en/of (pijn)klachten er zijn en wat de mogelijke oorzaak hiervan is. Deze intake gaat altijd spelenderwijs. Wij vinden het namelijk van belang dat jouw kind zich geen patiënt voelt, zich veilig voelt en de ruimte heeft zichzelf te zijn. Dus plezier maken staat bij ons voorop. Want wanneer je plezier hebt in het oefenen gaat het (aan)leren makkelijker.

Mocht een lichamelijk onderzoek nodig zijn, dan wordt ook deze spelenderwijs uitgevoerd. Vaak aan de hand van een aantal oefeningen of spelletjes. Op deze wijze kunnen wij samen met jou, jouw kind en eventuele andere specialisten de beste behandeling voor jouw kind verzorgen.

Behandeling op school

Voor behandeling op school volgen wij te allen tijde het gedragsprotocol voor kinderfysiotherapeutische behandeling op de basisschool. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn:

 • Jij als ouder of verzorger neemt het initiatief voor kinderfysiotherapeutische ondersteuning voor jouw kind;
 • De (hulp)vraag van jouw kind vindt zijn directe oorsprong in vaardigheden die nodig zijn op school;
 • En/of er zijn specifieke kindfactoren die een behandeling na schooltijd in ernstige mate belemmeren.

Op meerdere scholen in Enschede, de Lutte, Losser en Oldenzaal zijn onze kinderfysiotherapeuten op een vast moment in de week aanwezig om vrijblijvend te overleggen. Uiteraard kan je ons ook altijd bellen op T. 053 436 67 66

Behandeling op school

Het gedragsprotocol inzien?

Het kinderteam KIDSclinic

Steeds vaker zien wij dat kinderen baat hebben bij een behandeling door meer dan één zorgverlener. Omdat er bijvoorbeeld zowel extra ondersteuning bij spraak als bij de ontwikkeling van het bewegen nodig is. Of omdat er op school factoren meespelen, die een andere aanpak vereisen. Of omdat juist de combinatie tussen sport en voeding of beweging en taal zorgen voor een betere basis om te oefenen.Kinderteam Enschede, Kinderteam Losser, Kinderteam Oldenzaal. Werken samen onder KIDSclinic

Onze kinderfysiotherapeuten werken intensief samen met andere gespecialiseerde zorgverleners in de behandeling van kinderen. Zodat we wanneer jouw kind daar baat bij kan hebben, we goed en snel kunnen doorverwijzen of overleg kunnen hebben over de beste behandeling voor jouw kind. Uiteraard gaat dit altijd in overleg met jou als ouder.

De samenwerking met andere kindertherapeuten is georganiseerd onder de naam KIDSclinic. Binnen het KIDSclinic kinderteam werken onder andere diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, kindercoaches, logopedisten, GGZ Kind & Jeugd en podotherapeuten intensief samen. Door deze samenwerking kunnen wij verschillende kindertherapieën samenbrengen in één behandelplan voor jouw kind. Op deze wijze hoef je niet bij elke zorgverlener opnieuw jouw verhaal te doen.

Een kinderteam wordt ook wel een multidisciplinair team genoemd. Oftewel een team van verschillende zorgverleners, die samen werken aan een zelfde hulpvraag.

De kindertherapeuten werken zoveel mogelijk vanaf één locatie in Enschede, de Lutte, Losser of Oldenzaal. Zo hoeft jouw kind niet telkens naar een andere plek en kan hij/zij op de vertrouwde locatie blijven komen met bekende gezichten. Op deze wijze zijn wij ervan overtuigd dat jouw kind zich fijner voelt en dat draagt bij aan de zorgverlening.

Het kinderteam

VergoedingKinderfysiotherapie in Oldenzaal

Kinderfysiotherapie wordt vergoed tot de leeftijd van 18 jaar, tot een maximum van 18 behandelingen per jaar. Dit betekent dat op het moment dat jouw kind de 18e jarige leeftijd heeft bereikt, veelal, een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie dient te zijn afgesloten.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF). Daarnaast zijn onze kinderfysiotherapeuten aangesloten bij de ‘Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie’ (NVFK).

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat