Wanneer kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is er voor kinderen tot 18 jaar. Elke kind vraagt daarbij zijn eigen unieke aanpak en benadering, want elk kind is bijzonder en ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier en tempo. We begrijpen dan ook heel goed dat het voor u als ouder of verzorger soms moeilijk is om vast te stellen of er een reden is om bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut of andere zorgverlener in te schakelen. Weet dat u bij twijfel ons altijd kunt bellen T. 053 485 03 73.

Om u te ondersteunen onderstaand een aantal signalen wanneer kinderfysiotherapie uitkomst kan bieden:

 • Uw kind kijkt in de box altijd dezelfde kant op
 • Uw kind slaapt moeilijk, is onrustig of overstrekt vaak
 • Uw kind heeft moeite met poepen en plassen of zindelijkheid
 • Uw kind heeft moeite met ritsen, knopen of bijvoorbeeld een potlood of schaar vasthouden
 • Uw kind heeft moeite met knutselen of werkjes maken op school
 • Uw kind schrijft minder leesbaar, heeft pijn bij het schrijven of schrijft trager dan leeftijdsgenootjes
 • Uw kind is minder vrolijk, heeft pijn, is minder zelfverzekerd of is zelfs verdrietig tijdens bewegen sport en spel
 • Uw kind vindt gym op school niet leuk of erg spannend
 • Uw kind wil liever niet sporten of spelen
 • Uw kind zou graag fitter, minder vermoeid en gezonder willen zijn
 • Uw kind struikelt of stoot zich vaak, vindt zichzelf wat onhandig
 • Uw kind is zwaarder dan kinderen van zijn/haar leeftijd
 • Uw kind heeft moeite met de ademhaling of is benauwd (bijvoorbeeld astma)
 • Uw kind heeft een aangeboren of chronische aandoening waardoor het bewegen moeilijker gaat
 • Uw kind zit vaak onderuit gezakt of heeft last van de nek, rug of schouders

Meer signalen en (hulp)vragen vindt u op de KIDSclinic site

KIDSclinic.nl

De behandeling

Kinderfysiotherapie verzorgen wij onder de naam KIDSclinic. Reden hiervoor is dat wij het belangrijk vinden dat kinderen binnen onze praktijken een eigen plek hebben. Waar ze zorg krijgen van gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten in een omgeving waar ze zich veilig en op hun gemak voelen, maar vooral ‘gewoon’ kind kunnen zijn. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om op verzoek van u als ouder uw kind op school te behandelen (dit gaat uiteraard mede in overleg met de leerkracht van uw kind).

Voordat de behandeling van start gaat gaan wij in overleg met u en uw kind, om zo samen te onderzoeken welke vragen en/of (pijn)klachten er zijn en wat de mogelijke oorzaak hiervan is. Deze intake gaat altijd spelenderwijs. Wij vinden het namelijk van belang dat uw kind zich geen patiënt voelt, zich veilig voelt en de ruimte heeft zichzelf te zijn. Mocht een lichamelijk onderzoek nodig zijn, dan wordt ook deze spelenderwijs uitgevoerd. Vaak aan de hand van een aantal oefeningen of spelletjes, zodat uw kind plezier kan hebben en het leuk vindt om ons te bezoeken. Immers wanneer je plezier hebt tijdens het oefenen gaat het (aan)leren makkelijker. Op deze wijze kunnen wij samen met u, uw kind en eventuele andere specialisten de beste behandeling voor uw kind verzorgen.

Behandeling op school

Voor behandeling op school volgen wij te allen tijde het gedragsprotocol voor kinderfysiotherapeutische behandeling op de basisschool. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn:

 • Jij als ouder of verzorger neemt het initiatief voor kinderfysiotherapeutische ondersteuning voor jouw kind;
 • De (hulp)vraag van jouw kind vindt zijn directe oorsprong in vaardigheden die nodig zijn op school;
 • Of er zijn specifieke kindfactoren die een behandeling na schooltijd in ernstige mate belemmeren;

Op meerdere scholen in Enschede, de Lutte, Losser en Oldenzaal zijn onze kinderfysiotherapeuten op een vast moment in de week aanwezig om vrijblijvend te overleggen. Uiteraard kan je ons ook altijd bellen op T. 053 485 03 73

Het gedragsprotocol inzien?

Het kinderteam

De samenwerking met andere gespecialiseerde zorgverleners voor de behandeling van kinderen is tevens georganiseerd onder de naam KIDSclinic. Binnen het KIDSclinic kinderteam werken onder andere diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, kindercoaches, logopedisten, GGZ Kind & Jeugd en podotherapeuten intensief samen. Door deze samenwerking kunnen wij u eenvoudig doorverwijzen en/of verschillende kindertherapieën samenbrengen in één behandelplan voor uw kind. Op deze wijze hoeft u niet bij elke zorgverlener opnieuw uw verhaal te doen en bezoekt uw kind samen met u één locatie met bekende gezichten, zodat uw kind zich fijn en hopelijk ‘een beetje thuis kan voelen’.

Het kinderteam?

Vergoeding

Kinderfysiotherapie wordt vergoed tot de leeftijd van 18 jaar, tot een maximum van 18 behandelingen per jaar. Dit betekent dat op het moment dat uw kind de 18e jarige leeftijd heeft bereikt een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie dient te zijn afgesloten.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF). Daarnaast zijn onze kinderfysiotherapeuten aangesloten bij de ‘Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie’ (NVFK).

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op