Wanneer naar een bekkenfysiotherapeut?

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in een breed scala aan klachten die te maken hebben bij het niet goed functioneren van de lage rug en bekken, de buik, de geslachtsdelen en bekkenbodem. Ook voor problemen met betrekking tot het plassen en poepen bij kinderen kan een bekkenfysiotherapeut helpen. En bij (pijn)klachten tijdens en/of als gevolg van een zwangerschap.

Denkt u bijvoorbeeld aan klachten rondom:

De stoelgang:

 • Ongewild verlies van ontlasting
 • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting

Plasproblemen:

 • Ongewild verlies van urine
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten

Klachten in de regio (onder)buik, bekken of de geslachtsdelen:

 • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
 • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
 • Begeleiding bij operaties in de onderbuik

De zwangerschap of als gevolg van de bevalling:

 • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
 • Pijn bij gemeenschap in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
 • Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling
 • Begeleiding na de bevalling

Seksueel gerelateerde klachten:

 • Pijn bij gemeenschap
 • Erectiele dysfuncties
 • Vaginisme (samentrekken van de spieren in de bekkenbodem, waardoor gemeenschap wordt bemoeilijkt)

De bekkenfysiotherapeut kan ervoor zorgen dat u weer met een gerust hart uw dagelijkse activiteiten kunt ondernemen of weer kunt genieten van uw zwangerschap.

De behandeling

U kunt met of zonder verwijsbrief een eerste afspraak maken. Tijdens een uitgebreid intakegesprek zal duidelijk worden wat de klachten precies zijn en of de bekkenfysiotherapeut u kan helpen. Wij vinden het daarbij belangrijk om aan te geven dat bekken(bodem)klachten iedereen kan overkomen, voor onze bekkenfysiotherapeut is daarom alles bespreekbaar.

Indien onze bekkenfysiotherapeut u kan helpen kunt u een vervolgafspraak maken waarin een lichamelijk onderzoek zal plaatsvinden.  Soms is een inwendig onderzoek gewenst. De bekkenfysiotherapeut zal dit altijd van te voren overleggen. Dit onderzoek gebeurt alleen wanneer dit echt nodig is en wanneer u hiervoor toestemming geeft.

Ook is er de mogelijkheid om een EMG (electro myogram)  meting te doen, hierbij kan de functie van de bekkenbodemspieren nog beter in kaart worden gebracht.

Na het lichamelijk onderzoek zal een behandelplan worden opgesteld, waarna de bekkenfysiotherapeut bespreekt wat er zal gebeuren en hoeveel behandelingen naar verwachting nodig zijn. In veel gevallen bestaat de behandeling uit oefentherapie in combinatie met de behandeling van de oorzaak van uw klacht(en). Ook kan de bekkenfysiotherapeut u adviseren met betrekking tot: toiletgedrag, drinken en eten, ademhaling en houding, het omgaan met uw klachten in het dagelijks leven.

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringspakketten. Met uitzondering van de behandelingen door een bekkenfysiotherapeut in verband met urineverlies. Deze worden eenmalig vergoed tot 9 behandelingen. Deze kunnen wel ten laste komen van uw eigen risico.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF). Daarnaast is onze bekkenfysiotherapeut aangesloten bij de ‘Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie‘ (NVFB).

 

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat