Wanneer longfysiotherapie?

Ziekten van de longen en luchtwegen, als COPD of astma, komen heel veel voor. Vaak hebben deze aandoeningen grote gevolgen voor de kwaliteit van leven en de wijze waarop u uw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. Met hulp van onze fysiotherapeuten kunnen we er samen met u voor zorgen dat het beter gaat en u meer kwaliteit van leven ervaart bijv. een beter uithoudingsvermogen.

Uw voordelen:

  • U voelt zich fitter
  • U bent minder vaak benauwd
  • U kunt uw ademhaling beter beheersen, waardoor bijv. hyperventilatie sneller onder controle is
  • U ervaart een beter uithoudingsvermogen
  • U kunt aan meer dagelijkse activiteiten deelnemen en deze langer volhouden
  • U laat uw leven minder leiden door uw (benauwdheids)klachten
  • U behoud uw spierkracht

De behandeling

De behandeling van klachten naar aanleiding van een longziekte of aandoening aan de luchtwegen is er vooral op gericht om uw conditie en spierkracht op peil te brengen, te behouden of zelfs te verbeteren. Dit doen wij door samen met u verschillende ademtechnieken en het ademtempo te oefenen, het opgeven van vastzittend slijm en door te bewegen. Door de diversiteit aan oefeningen en de regelmaat waarmee wij deze samen uitvoeren ervaart u dat u uw dagelijkse activiteiten beter en vaak ook langer kunt uitvoeren.

Daarnaast kunnen wij u desgewenst adviseren met betrekking tot een voor u passende leefstijl, welke bijdraagt aan uw gezondheid en algehele conditie. Zodat u een goede balans weet te vinden tussen belasting en belastbaarheid en meer kunt genieten van de dagelijkse activiteiten.

Vergoeding

Sinds 2019 kunt u als COPD patiënt in aanmerking komen voor vergoeding  uit de basisverzekering vanaf de eerste behandeling. Om voor deze hogere vergoeding in aanmerking te komen dient u als patiënt aan een aantal criteria te voldoen. U kunt deze bespreken met uw fysiotherapeut of longarts.

In het algemeen geldt dat bij chronische indicatie longfysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, in principe vanaf de 21ste behandeling. Hiervoor dient uw aandoening of ziekte op de lijst met chronische ziekten van uw zorgverzekeraar te staan. Valt uw klacht of ziekte hier niet onder, dan wordt de behandeling vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

Meer weten?

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF). Daarnaast zijn onze longfysiotherapeuten lid van diverse verenigingen en netwerken als:

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat