Etalagebenen (Claudicatio Intermittens) zijn het gevolg van een vernauwing van de bloedvaten in de benen door verkalking. Hierdoor krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Het gevolg: krampende pijn bij inspanning zoals wandelen of fietsen, die weer verdwijnt als je een paar minuten stilstaat. Vandaar de naam ‘etalagebenen’; de pijn verdwijnt wanneer je even stilstaat.

Vaak zit de pijn in de kuit, maar in de bovenbenen of bilspieren komt ook voor. Bij ernstige vernauwing van de slagaderen kan de pijn al binnen 100 meter lopen en soms zelfs al in rust beginnen.

(Pijn)klachten bij etalagebenen:

  • krampachtige pijn in de kuit, bovenbeen of bilspieren bij het lopen
  • (soms) pijn in rust (meestal ’s nachts in bed)
  • (soms) wonden die niet genezen

Signalen die duiden op aderverkalking/vernauwing van de slagaderen in de benen:

  • koude voeten
  • verdwijnen van de onderhuidse vetlaag in de benen
  • verdwijnen van de haargroei op voeten en tenen
  • verdikking van de teennagels (kalknagels)
  • langzamere groei van de nagels
  • een verminderd of verdwenen gevoel in de benen
  • verkleuring van de voeten (een witte of blauwige huid)

Vermoedt u etalagebenen? Of herkent u zich in één van de signalen die duiden op aderverkalking/vernauwing van de slagaderen? Maakt u dan een afspraak met uw huisarts!

De behandeling van etalagebenen

Wanneer u de diagnose etalagebenen heeft kan de fysiotherapeut u ondersteunen door zogenaamde gesuperviseerde looptherapie te verzorgen. U oefent samen o.a. het lopen en hoe u met (pijn)klachten tijdens het lopen om kan gaan. Dit zorgt ervoor dat u steeds wat langer kunt lopen en/of beter met uw pijn leert omgaan. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat u uw dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunt uitvoeren. Dit komt doordat de looptherapie de kwaliteit van uw bloedvaten verbetert, net als de bloedvoorziening van de spieren. Uw conditie neemt toe en u verlegt uw pijngrens, waardoor u de maximale loopafstand die u kunt afleggen vergroot. Ook kan uw fysiotherapeut waar nodig ondersteunen in het aanleren van een gezonde leefstijl.

N.B. Looptherapie en leefstijlbegeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten, die zijn aangesloten bij het Chronisch ZorgNet hebben samen aantoonbaar meer en langduriger effect dan bijvoorbeeld dotteren.

Vergoeding

Looptherapie door een fysiotherapeut wordt meestal vergoed, tot 37 behandelingen per kalenderjaar, wanneer u voldoet aan de voorwaarden: u heeft de diagnose etalagebenen vanaf een specifieke graad* en uw fysiotherapeut is aangesloten bij het Chronisch ZorgNet. Uw huisarts en/of medisch specialist kan in dit geval een verwijzing voor u verzorgen.

*stadium Fontaine 2b of Rutherford categorie 2

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat