Manuele therapie is één van de specialisaties binnen FITclinic. De therapie is gericht op het weer beweeglijk maken van stijve of vastzittende gewrichten, waardoor u vaak direct minder pijn en meer bewegingsvrijheid ervaart.

Onze manueel therapeuten hebben naast de opleiding tot algemeen fysiotherapeut zich doorontwikkeld als master in de manuele therapie. Waar de fysiotherapeut zich vooral bezighoudt met de spieren, pezen, kapsels en banden in het lichaam. Richt de manueel therapeut zich vooral op de wervelkolom en de gewrichten die daarmee te maken hebben. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan schouders, nek en heupen. Ook zijn onze manueel therapeuten de experts wanneer het gaat om complexere klachten en verbanden tussen verschillende gewrichten. U kunt bijvoorbeeld pijn hebben aan een gewricht, terwijl de oorzaak op een hele andere plek zit.

Wanneer manuale therapie?

Manuele therapie kan in vrijwel elke situatie effectief zijn. Zeker bij acute klachten kan manuele therapie uitkomst bieden.

  • Na een verkeerde beweging bij het sporten of in uw werk
  • Bij pijn of beperking in de beweging van uw gewrichten bijvoorbeeld uw rug, schouder, nek, hoofd of heup(en)
  • Bij pijn of beperking in de beweging van uw ledematen bijvoorbeeld uw been of arm
  • Bij klachten die betrekking hebben op de wervelkom
  • Bij klachten die betrekking hebben op uw algemene/werk-/sport- houding
  • Bij cervicogene hoofdpijn (vanuit de nek), spierspanningshoofdpijn en/of duizeligheid (de behandeling van hoofdpijnklachten gaat vaak in samenwerking met onze orofaciaal fysiotherapeut

De behandeling

De behandeling door een manueel therapeut is veelal direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Onze manueel therapeut gebruikt hiervoor verschillende technieken om zo de beweeglijkheid van uw gewrichten te herstellen. Een voorbeeld is passieve mobilisatie; waarbij kleine, rustige bewegingen van het gewricht worden gestimuleerd. Of manipulatie; uw behandelaar geeft uw gewricht een impuls door een korte, snelle beweging.

Tussen de behandelingen zit vaak enige tijd, zodat uw lichaam zich kan herstellen.

Vergoeding en verwijzing

Voor manuele therapie heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig. Wanneer u uitsluitend over een basisverzekering beschikt of uw aanvullende polis onvoldoende behandelingen vergoed, bestaat er altijd de mogelijkheid om uw behandelingen zelf te bekostigen.

Geïnteresseerd in onze tarieven?

Voor manuele therapie heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. In onze eerste afspraak onderzoeken wij u en kunnen wij u meer informatie geven over de hoeveelheid behandelingen die wij u willen adviseren.

Onze therapeuten

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister ‘Keurmerk Fysiotherapie’ en/of het ‘Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland’ (KRF). Daarnaast zijn onze manueel therapeuten lid van diverse verenigingen en netwerken als:

U vindt onze manueel therapeuten in Enschede, Losser en Oldenzaal.

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat