Wanneer u (pijn)klachten ervaart aan uw arm, pols of hand, bent u figuurlijk gesproken meteen ‘onthand’. Activiteiten en handelingen die normaal gesproken vanzelfsprekend zijn blijken plotseling ingewikkeld of u heeft er hulp bij nodig.

Afhankelijk van de aard en oorzaak van uw (pijn)klachten kan één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten u ondersteunen bij uw herstel.

Arm-, pols- en/of handklachten/blessures

Artrose

Artrose ontstaat door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Veelal ervaart u hierdoor pijnlijke en/of stijve gewrichten, waardoor u minder bewegingsmogelijkheden heeft. Artrose (slijtage) is helaas niet te genezen. Wel kunnen we uw pijnklachten in veel gevallen verminderen en u leren omgaan met eventuele beperkingen.

Meer weten?

Een botbreuk

Wanneer u een botbreuk heeft opgelopen en het gips of de spalk wordt verwijderd, is het van belang om zo snel mogelijk te starten met oefeningen om stijfheid te voorkomen. Dit draagt bij aan uw herstel.

Triggerfinger

Een triggerfinger, ook wel hokkende vinger genoemd kan lastig en soms ook pijnlijk zijn. De oorzaak ligt in een ontsteking van de buigpees en/of peesschede (soort tunnel waar de pees doorheen loopt). Soms kunt u bij het buigen of strekken van de vinger een soort klikje horen. Of u heeft het gevoel dat u de vinger niet meer soepel kan buigen en strekken.

Een tennisarm

Een tennisarm, ook wel golferselleboog genoemd, ontstaat vaak door een overbelasting van de ‘onderarm extensoren’. Dit zijn de spieren die ervoor zorgen dat u uw vingers en pols kunt strekken. Deze lopen langs de buitenkant van uw elleboog en hechten daar via pezen aan uw bovenarm. Activiteiten die deze overbelasting kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: schilderen, computerwerk, tuinieren, poetsen.

Een tennisarm kan geleidelijk en soms acuut (pijn)klachten veroorzaken rondom uw elleboog. Ook kunt u pijn ervaren in uw onderarm, pols en/of hand door uitstraling. Of wanneer u probeert een vuist te maken. Soms is het lastig om voorwerpen bovenhands op te tillen.

N.B. Voor de behandeling van onderstaande ziektes/klachten zullen wij u meestal doorverwijzen naar een gespecialiseerde handtherapeut.

Ziekte van Quervain

De ziekte van Quervain is een peesschedeontsteking van twee strekpezen in uw duim en wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. De pezen glijden normaal gesproken gladjes door een soort tunnel (de peesschede) echter wanneer deze ontstoken raakt, slibt de doorgang dicht terwijl tegelijkertijd de pezen wat dikker worden. U ervaart hierdoor pijn en soms ontstaat er ook een zwelling aan de duimkant van de pols.

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een aandoening die wordt veroorzaakt door een beknelling van een zenuw in de onderarm. U kunt hierdoor tintelingen, een doof gevoel en/of krachtverlies in de hand ervaren. Onze fysiotherapeuten kunnen ruimte geven aan uw zenuw en hierdoor uw (pijn)klachten verminderen.

Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)

De naam koetsiershand is ontstaan omdat door de ziekte van Dupuytren de vingers van de hand steeds meer gekromd komen te staan. Alsof u leidsels van een koets/de paarden in uw handen houdt. Oorzaak zijn verdikkingen en verkortingen van het bindweefsel in de handpalm en binnenzijde van de vingers. Deze aandoening is helaas niet te genezen, wel kan een operatie of fysiotherapeutische behandeling uw klachten verminderen en u leren omgaan met eventuele beperkingen.

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat