Bijna iedereen weet wat het is om weleens hoofdpijn te hebben. Maar wat als je hier elke dag last van hebt, soms zelfs gepaard met misselijkheid, duizeligheid of overgevoeligheid voor licht en geluid. We kunnen ons voorstellen dat het dan een behoorlijke aanslag wordt op uw dagelijkse leven. Gelukkig kunnen wij samen veel doen om uw hoofdpijn te verhelpen dan wel voor een groot deel weg te nemen.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn kent vele oorzaken en kan zich uiten op diverse manieren; bijvoorbeeld in de vorm van een kloppend gevoel of een stekende pijn. Daarbij kan de oorzaak van hoofdpijn per persoon verschillen en ook de wijze waarop de pijn of andere klachten zich uiten.

De meeste vormen van hoofdpijn zijn goed te behandelen, waarbij wij uw hoofdpijnklachten geheel kunnen verhelpen en in ieder geval kunnen verminderen.

Hoofdpijnklachten die wij vaak zien (zijn een vorm of kunnen een mengvorm zijn van):

  • Spanningshoofdpijn (tension type headache)
  • Cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nek)
  • Migraine
  • Hoofdpijn vanuit de kaak of het kauwstelsel

Spanningshoofdpijn

Deze vorm van hoofdpijn zit meestal aan beide kanten van uw hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend in plaats van stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard kan gaan met misselijkheid.

Migraine

Bij migraine gaat het vaak om een bonzende pijn aan één kant van uw hoofd, die enkele uren tot zelfs meerdere dagen kan aanhouden. Meestal is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. Ook komen misselijkheidsklachten veel voor.

Hoofdpijn vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn)

Hoofdpijn vanuit de nek, ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd, is een zeurende pijn die begint vanuit de nek en kan uitstralen naar het (voor)hoofd. De hoofdpijn kan zowel in aanvallen komen als uiteindelijk een vorm van chronische pijn aannemen. U als patiënt voelt vaak een bewegingsbeperking of stijfheid in uw nek. Deze vorm van hoofdpijn zien wij regelmatig in combinatie met migraine.

Hoofdpijn vanuit de kaak of het kauwstelstel

Hoofdpijn kan als snel ontstaan wanneer er problemen zijn in de beweeglijkheid van uw kaak of kauwstelstel bijvoorbeeld als gevolg van een operatie aan uw kaak, tandenknarsen of het klemmen van de kaken door stress.

De behandelingGespecialiseerde fysiotherapie in Twente

Onze fysiotherapeuten hebben diverse studiespecialisaties en cursussen gevolgd om uw hoofdpijnklachten te verhelpen of in ieder geval aanzienlijk te verminderen. Denkt u bijvoorbeeld aan dryneedling, manuele therapie en orofaciale fysiotherapie.

Tijdens de eerste afspraak zal de fysiotherapeut middels vragenlijsten en onderzoek uw klachten in kaart brengen. Uit dit onderzoek zal blijken met welke behandeling u het beste geholpen bent. Afhankelijk van de resultaten uit het onderzoek zal de behandeling bestaan uit (een combinatie van):

  • Het geven van informatie en adviezen rondom de hoofdpijn en beperkingen die u hierdoor ervaart
  • Het verminderen van de spierspanning en/of het verbeteren van de beweeglijkheid. Dit doen wij door middel van spierrekkingen en/of mobilisaties en/of manipulaties
  • Aanleren van oefeningen gericht op uw houding en dagelijkse activiteiten

De fysiotherapeut begeleidt u bij het herstel van uw klachten, zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. De begeleiding is erop gericht:

  • bestaande klachten te verminderen/op te heffen
  • u te leren wat te doen op het moment dat u weer hoofdpijn heeft en welke invloed u hier zelf op uit kunt oefenen.
Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat