Stuitklachten ook wel coccygodynie genoemd kunnen zeer hinderlijk zijn. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het staartbeen (stuitje). Soms kan dit uitstralen naar de zitbeenknobbels en de onderrug. U ervaart de pijn vooral bij het zitten, maar het kan ook heel vervelend zijn bij het opstaan of als er druk op komt. Zo is het vaak onmogelijk om lang recht te blijven zitten en moet u schuin zitten of op een kussen.

 

De oorzaak van stuitklachten

NIMOC methode zeer effectief bij behandeling van stuitklachten

De meeste patiënten die deze pijn hebben, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen of ervaren deze (pijn)klachten na een moeizame of snelle bevalling. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • een ontsteking van de gewrichtsbanden van het sacrococcygeaal gewricht (overgang heiligbeen naar het staartbeen)
  • een ontsteking van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem.

Nieuwe behandeling met NIMOC methode

Stuitklachten, oftewel coccygodynie, was voor kort moeilijk te behandelen, waardoor u als patiënt een slecht vooruitzicht had voor wat betreft herstel. Gelukkig weten we inmiddels meer en zijn er ook nieuwe onderzoek- en behandelmogelijkheden. De nieuwe behandelmethode die wij kunnen toepassen is de NIMOC.

Met deze methode kan de bekkenfysiotherapeut uw stuit onderzoeken en wanneer nodig eenvoudig mobiliseren, waardoor uw klachten snel kunnen verdwijnen. Met behulp van deze combinatie van fysiotherapeutische technieken wordt uw stuitje als het ware gemobiliseerd. Deze technieken zijn vaak pijnvrij en u merkt over het algemeen snel resultaat. U merkt dat de pijn zakt tot een acceptabel niveau en in de meeste gevallen na een aantal behandelingen volledig verdwijnt.

Vaak wordt de NIMOC methode gecombineerd met een zogenaamde triggerpointbehandeling. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. Deze kunnen behandeld worden door op deze punten veel druk te geven of de spierknopen aan te prikken met een dun naaldje (de zogenaamde dryneedling techniek).

De NIMOC methode kan ook effectief zijn bij bekkenpijnklachten, liesklachten, bij anuskramp, incontinentie, obstipatie, rug- of seksuele pijnklachten.

Mogelijke behandelingen

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat