Wat is een lymfoedeem (vochtophoping)?

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het lichaam. En wordt ook wel lymfoedeem genoemd. De vochtophoping (oedeem) ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht bijvoorbeeld door een beschadiging van de lymfevaten. Oedeem kan een gevolg zijn van een hoge bloeddruk, spataderen, aangeboren problemen met betrekking tot de bloedvaten, stress, kanker of een behandeling van kanker, een operatie of ongeval.

U kan klachten ervaren als gevolg van een gezwollen lichaamsdeel, pijn of een kleurverandering van de huid.

Behandeling bij lymfoedeem

De behandeling van de vochtophoping (oedeem) is erop gericht om de afvoer van vocht te stimuleren. In veel gevallen is dit een combinatie tussen oefentherapie, manuele lymfedrainage en compressie (bijvoorbeeld het zwachtelen van de benen/bandage of het aanmeten van een elastische kous). Lymfedrainage is een massagetechniek, welke als doel heeft om de afvoer van vocht te stimuleren. Compressie wordt toegepast om zo het effect van de therapie te ondersteunen.

Meer weten over Oedeemtherapie?

Mocht het oedeem ontstaan zijn naar aanleiding van kanker of als gevolg van een behandeling van kanker en ervaart u op meerdere vlakken problemen dan kan een speciaal Oncologie fysiotherapeut u ondersteunen. Zij biedt naast een luisterend oor een behandeling op maat. Meer informatie over de behandeling door een Oncologie Fysiotherapeut?

Meer weten?

Neem contact op