Wat is een (lymf)oedeem?

Lymfoedeem is een lokale vochtophoping, waarbij zich een abnormale hoeveelheid vocht en eiwitten ophoopt in een lichaamsdeel. De oorzaak is een verstoorde balans tussen de aan- en afvoer van vocht.

Lymfoedeem kan ontstaan door een aangeboren afwijking. We spreken dan van een primair lymfoedeem. Lymfoedeem kan ook niet aangeboren zijn, we spreken dan van een secundair lymfoedeem. Oorzaken van een secundair lymfoedeem zijn een ziekte (hoge bloeddruk, kanker, stress, aangeboren probleem m.b.t. de bloedvaten). Een operatie of medicijngebruik.

Beide vormen (primair en secundair lymfoedeem) kunnen leiden tot ernstige lichamelijke klachten. En zijn chronisch van aard.

Beschrijving van de aandoening

Verspreid over het hele lichaam bevinden zich lymfevaten en lymfebanen. Deze eindigen in de zogenaamde lymfeklieren of lymfeknopen. Groepjes van deze lymfeklieren vinden we bijvoorbeeld in de lies, de oksel en de buik.

Taak van het lymfestelstel is om het lymfevocht te vervoeren en te zuiveren, om dit vervolgens weer af te geven aan de bloedsomloop. Het lymfestelstel helpt vocht en afvalstoffen te verwijderen en infecties te bestrijden. Wanneer dit systeem niet goed werkt ontstaat er ophoping van vocht, het lymfoedeem.

Klachten en symptomen

Wanneer u last heeft van lymfoedeem kunt u in verschillende mate klachten ervaren als:

  • zwelling in een of meerdere lichaamsdelen
  • pijn en/of tintelingen
  • lokale vermoeidheid en een zwaar gevoel in het aangedane gebied
  • beperkingen in beweging door zwelling en/of pijn
  • overmatige gevoeligheid bij aanraking
  • huidafwijkingen zoals vochtblaasjes, het harder worden van de huid, blauwe vlekjes of knobbeltjes
  • infecties

Behandeling bij lymfoedeem

Onze oedeemfysiotherapeut is een speciaal opgeleide fysiotherapeut, zoals de naam het al zegt; gespecialiseerd in de behandeling van (lymf)oedeem. Binnen de behandeling van lymfoedeem zijn twee fases te onderscheiden.

Meer weten?.

Behandeling oedeem bij of als gevolg van kanker

Mocht het oedeem ontstaan zijn naar aanleiding van kanker of als gevolg van een behandeling van kanker en ervaart u op meerdere vlakken problemen? Dan kan een speciaal oncologie fysiotherapeut u ondersteunen. Zij biedt naast een luisterend oor een behandeling op maat.

De waarde van oncologie fysiotherapie?

Er zijn meerdere soorten van oedeem

Naast lymfoedeem onderscheiden we verschillende soorten oedeem, met verschillende onderliggende oorzaken en locaties. Zo is er bijvoorbeeld lipoedeem die duidelijk te herkennen is aan een zogenaamde insnoering van de enkel, het lijkt dan alsof er een elastiek om de enkel zit. Een arts of onze oedeemfysiotherapeut kan het type oedeem en de bijbehorende behandelmogelijkheden bepalen.

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat