Wat is een diastase?

We spreken van een diastase wanneer de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren groter is dan normaal.

Deze ruimte tussen de buikspieren kan ontstaan wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Soms is de druk van binnenuit te groot (buikdruk). Soms is het (bind)weefsel te zwak. Vaak gaat het om een combinatie van beide. Wanneer er sprake is van te zwak bindweefsel wordt gesproken over een (rectus) diastase.

Diastase na de zwangerschap

Een diastase ontstaat met enige regelmaat na de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap neemt de druk op jouw (rechte) buikspieren toe door het groeiende kindje én neemt onder invloed van hormonen de stevigheid van jouw bindweefsel af. Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap is daarom volkomen normaal en zelfs noodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien. Bij de meeste vrouwen herstellen de buikspieren zich vanzelf, dit gebeurt in de 6 maanden na de bevalling. Bij sommige vrouwen vergt het herstel extra aandacht.

N.B. De bekkenfysiotherapeut kan je helpen om vast te stellen of je een diastase hebt, middels het maken van een echografie. Je adviezen geven over bijvoorbeeld een verantwoorde start van het sporten en/of andere dagelijkse activiteiten die de buikspieren belasten. Dit om (nieuwe) klachten te voorkomen en het herstel te bespoedigen. Wanneer je een diastase hebt, kan zij je tevens ondersteunen middels het samen uitvoeren van verschillende oefeningen, om de stevigheid van de buikspieren en het (bind)weefsel te herstellen. Zie ook het post partum consult.

Andere oorzaken diastase

Niet alleen een zwangerschap kan een diastase veroorzaken. Andere oorzaken zijn:

 • Overgewicht
 • Vaak en veel buikdruk opbouwen
  • door zware krachttraining te doen met een inadequate techniek
  • een blaasinstrument te bespelen
  • veel te hoesten (bijvoorbeeld als gevolg van COPD)

Een diastase komt dus niet alleen bij vrouwen voor. Ook bij mannen kan het weefsel tussen de buikspieren zwak zijn en/of een hogere druk in de buik voorkomen, waardoor de buikspieren van elkaar kunnen wijken (diastase problematiek).

Wanneer naar een fysiotherapeut?

Een diastase leidt niet altijd tot klachten. De klachten die gepaard kunnen gaan met een diastase kunnen echter wel erg vervelend zijn. Zo kan er sprake zijn van:

 • Een opgezette ‘zwanger ogende’ buik, waardoor mentaal ongemak
 • Lage rug- en bekkenklachten
 • Bekkenbodemklachten
 • Obstipatie
 • Pijn rond de navel
 • Problemen met helemaal doorademen

Je kan jezelf testen om te kijken of je een diastase hebt:

Ga op je rug liggen, trek je knieën op en til je hoofd en schouders op. Je buikspieren zouden nu moeten aanspannen. Twijfel je? Voelt de tussenruimte slap en diep? Of zie je een bolling of diepte verschijnen, dan is er vermoedelijk sprake van een diastase. 

N.B. Raadpleeg in dit geval altijd een bekkenfysiotherapeut. Zij kan met behulp van een echografie vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een diastase. En in hoeverre het goed is om tot behandeling over te gaan of bijvoorbeeld bepaalde dagelijkse activiteiten als sport of tillen wel/niet op te pakken. Dit om klachten te voorkomen.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor je doen?

De bekkenfysiotherapeut kan je helpen om vast te stellen of je een diastase hebt, middels het maken van een echografie. Je adviezen geven over bijvoorbeeld een verantwoorde opbouw van het sporten en/of andere dagelijkse activiteiten die de buikspieren belasten. Dit om (nieuwe) klachten te voorkomen en het herstel te bespoedigen. Wanneer je een diastase hebt, kan zij je tevens ondersteunen middels het samen uitvoeren van verschillende oefeningen, om de stevigheid van de buikspieren en het (bind)weefsel te herstellen.

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat