COPD
Wat is COPD?
Chronic Obstructive Pulmunory Disease, kortweg COPD, is een chronische longziekte die vooral bij inspanning, kortademigheid veroorzaakt. Als de longen beschadigd zijn, wordt ademhalen lastiger en krijgt uw lichaam minder zuurstof binnen. Dit kan ervoor zorgen dat u zich sneller moe voelt en dat alledaagse activiteiten meer inspanning kosten dan normaal.
COPD; eigenlijk een verzamelnaam
COPD is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen. Denkt u hierbij aan:
- Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) ontstoken. Dit veroorzaakt veel slijm, waardoor het ademhalen moeilijk gaat.
- Longemfyseem
Longemfyseem is een beschadiging van de longblaasjes. De longblaasjes moeten er onder andere voor zorgen dat zuurstof uit de ademhaling in het bloed komt. Wanneer de longblaasjes eenmaal beschadigd zijn, kunnen ze helaas niet meer herstellen. Hierdoor wordt er minder zuurstof opgenomen in het bloed, wat gevolgen heeft voor uw hele lichaam.
COPD klachten
Wanneer u COPD heeft kunt u o.a. de volgende klachten ervaren:
- kortademigheid
- benauwdheid
- hoesten
- slijm ophoesten
- vermoeidheid/weinig energie
- verlies van spierkracht
- verandering van gewicht
Bewegen met COPD: samen met uw fysiotherapeut!
Onze (long)fysiotherapeuten begeleiden u graag bij het op peil houden van uw conditie en spierkracht. Samen kijken we naar wat wél mogelijk is. Door in beweging te blijven, helpt u voorkomen dat uw klachten verergeren. Zo kunt u vaak langer en beter uw dagelijkse activiteiten blijven doen — op een manier die bij u past.
We merken regelmatig dat mensen met COPD klachten juist inspanning gaan vermijden. Dat is heel begrijpelijk, want benauwdheid kan erg beangstigend zijn. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Juist dat helpt om verdere achteruitgang of extra klachten te voorkomen.
N.B. Een gezonde leefstijl speelt hierbij een grote rol. Het ondersteunt uw herstel en helpt uw conditie en spierkracht behouden.